Депутатите одобриха на първо четене по-голямата власт на здравния министър

Кирил Ананиев ще може да регулира икономическия и обществения живот със заповеди

Депутатите одобриха на първо четене по-голямата власт на здравния министър

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2078 ~ 1 мин. четене

Депутатите одобриха със 125 гласа „За“ срещу 69 „въздържали се“ на първо четене в пленарна зала промените в Закона за здравето, с които се дава власт на здравния министър по свое усмотрение да прилага различни обществени и стопански ограничения, оправдавайки ги с борба с коронавируса. С измененията се изпълнява и разпореждането на премиера Бойко Борисов да се премахне плашещото, според него, словосъчетание „извънредно положение“, но все пак да останат ограничителните мерки.

Предвижда се през преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето да се направят промени и в Закона за извънредното положение, Административнопроцесуалния кодекс и др. Законът за мерките по време на извънредното положение да смени името си, като към него се добави „и за преодоляване на последиците", е част от законопроекта. С това правителството ще позволи на част от мерките в него да продължат да действат до два месеца след отпадането на извънредното положение, т.е. до 13 юли.

Законопроектът бе внесен в Народното събрание от кабинета във вторник. Промените бяха приети на първо четене в правна комисия вчера.

Коментари: 0