Горанов: Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци

Според финансовият министър трябва да се дебатира около размера и структурата на данъците

Горанов: Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци
Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол. Според него трябва да се дебатира около размера и структурата на данъците, които се събират от общините.

„Имуществените данъци са за общините, облагането на доходите е за държавата. Не е дошъл моментът да се откажем от приходите си, за да помогнем на общините. Данъците върху недвижимо имущество се разминават сериозно с тези на Запад“, коментира Горанов.

Според него има и несъвършенство и с облагането на превозни средства и това трябвало да се обсъди сериозно. Той добави, че методът за данък върху стойността на автомобила, а не върху екологичната му стойност, е грешен. „Допускаме леко да станем гробницата на Европа за дизелови автомобили. Ако не вземем мерки всички стари дизели ще дойдат тук“, каза още Горанов.

Той допълни, че „кметовете бягат“ при събирането на местни данъци и не очаквал това да се промени заради предстоящите местни избори догодина. По думите му те искат да управляват по-голям ресурс, но ако може да не участват в неговото събиране и формиране.

Горанов посочи като основен проблем за финансовата стабилност на общините дефицита от събиране на местни данъци.
Коментари: 0