Горанов: Образованието и съдебната реформа са следващите приоритети

БСП ще участва в правенето на служебния кабинет, смята финансовия министър

Горанов: Образованието и съдебната реформа са следващите приоритети
Според мен през следващия мандат важните теми ще са две – качеството на човешкия ресурс и съдебната реформа. Това каза министърът на финансите в оставка Владислав Горанов в ефира а Nova. Той също така смята, че БСП няма как да не участва в сформирането на служебния кабинет на президента Румен Радев

„В следващия мандат образованието се откроява като ключов проблем“, смята Горанов. Според него само решаването на този проблем е ключово за подобряването на качеството на живот на хората.

„Другата голяма тема е задължително да се случат реформите в правосъдието. Ако Христо Иванов се беше концентрирал малко повече върху измененията в законодателството, които да подобрят технологиите на правораздаването, вероятно сега тази тема щеше да е малко по-завършена, отколкото на нас ни се иска“, каза още финансовият министър. Според него сегашният правосъден министър Екатерина Захариева е направила стъпки в тази посока, но не й е стигнало времето. „Тя подготви доста добри законодателни решение с професионалисти от гилдията и съм сигурен, че в следващия парламент ще успеем да ги придвижим напред“, смята той.

Владислав Горанов е убеден, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила след извънредните парламентарни избори. „От гледна точка на морално право или претенция за властта и от гледна точка на готовност, моето усещане е, че сме по-напред. Но разбира се, избирателят ще го покаже скоро. През това време ще минем, надявам се, през смислена кампания, в която да коментираме идеи за бъдещето на България, а не партизански лозунги на каквито сме се нагледали. Но скоро ще разберем. Нека първо президентът да разпусне парламента и да насрочи избори”, заяви Горанов.

Той също така смята, че не е естествено лидерът на БСП Корнелия Нинова да не знае състава на бъдещото служебно правителство, както твърди самата тя. „Тяхната позиция да стоят далеч от властта е заради естествения страх от това да не се омаскарят преди дори да са стигнали до изборите. Затова и бягат от публично показване на участието в подобно правителство", каза Горанов. Според него обаче няма как служебен кабинет да бъде формиран без участието на БСП.

„Радев от вчера е в президентството и няма как да дадем оценка на човек, който все още не е произвел никакво политическо действие като президент. Оценките ще започнат от състава на служебното правителство, което той заедно с БСП ще трябва да сътвори“, каза Горанов „Надявам се да се предпази от хора, които носят негативен товар от миналото. Той е достатъчно предпазлив в това отношение и вероятно няма да допусне подобни грешки - в негово правителство да влязат хора, които носят някакъв негативизъм от миналото и опита им при докосването с властта”, добави той.
Коментари: 0