Горанов: По-богатите ще загубят повече от кризата

Според министъра не можем да се сравняваме с Гърция, защото тя е изключително привилегирована от кризата

Горанов: По-богатите ще загубят повече от кризата

Снимка: Economic.bg/Архив

13965 ~ 2 мин. четене
По-богатите ще загубят повече от кризата. Това мнение изрази министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Панорама" на БНТ тази вечер.

Със сигурност ще страдаме, затова е необходима солидарност - преразпределението на усилията е трудното уравнение за всички, които взимат решения за управлението в този кризисен момент, коментира той.

Не можем с лека ръка да обещаваме всичко. Не можем да помогнем на всички, но трябва да отсечем правилно и да насочим парите към най-засегнатите. А в момента много сектори работят, макар и с ограничения. Има дори бизнеси, които днес се справят по-добре, отколкото преди кризата, подчерта Горанов.

Само за една седмица се оказа, че бизнеси, които преди това искаха да наемат работници от трети страни заради висока нужда от заетост, сега са пред колапс, каза още министърът.

Ние не спираме да развиваме мерките, готови сме да адаптираме всичко, което не сме уцелили от първия път, каза финансовият министър.

За мярката 60/40 Горанов каза, че очаква в утрешния ден да постигнат съгласие със синдикатите.

По отношение на свободните професии Горанов каза, че хората, които ги практикуват, най-вероятно ще бъдат включени към мярката, която предвижда достъп до безлихвен заем.

На въпрос защо у нас хората, които останат без работа ще получават 1500 лева заем, който трябва да се връща, вместо както е в Гърция - 800 евро безвъзмездно, министърът изтъкна, че България не е част от еврозоната и не може да разчита на помощите, които получават страните с единна валута.

"Гърция е изключително привилегирована от кризата, защото се случи нещо, което досега не се е случвало - гръцки активи са допустими за обезпечение пред Европейската централна банка", коментира Горанов.
Коментари: 0