Тръмп поиска GM и Ford да започнат веднага производство на обдихатели

Американският президент е ядосан на автомобилните компании, че губят време, а епидемията от COVID-19 в страната се разраства

Тръмп поиска GM и Ford да започнат веднага производство на обдихатели

Снимка: БТА

2897 ~ 3 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък се позова извънредното положение и поиска от големите американски автомобилни производители да започнат да произвеждат така необходимите вентилатори за пациенти с коронавирус. Той обвини General Motors и Ford, че „губят време“ в преговори.

Тръмп, който смята, че не се движат достатъчно бързо, за първи път се позова на Закона за отбранителното производство, като заяви, че GM не се движи достатъчно бързо, въпреки че по-рано в петък най-големият американски автомобилен производител обяви, че ще започне да произвежда вентилатори през следващите седмици.

Запитан за преговорите с GM за производство на вентилатори, Тръмп изрази гняв от решението на компанията да закрие монтажен завод в политически важния щат Охайо. Той също така критикува предходните решения на компанията за изграждане на фабрики извън САЩ.

„Не гледам на това благоприятно“, каза Тръмп на пресконференция за преговорите с GM. Съветникът на Белия дом Питър Наваро заяви, че тази седмица администрацията се е сблъскала с „препятствия“ в разговорите с GM.

Компанията излезе с изявление в отговор на Тръмп, че повече от седмица работи „денонощно“ с вентилаторна фирма Ventec Life Systems и доставчици на GM, за да задоволи тази спешна нужда и заяви, че ангажиментът ѝ към вентилаторите на Ventec „никога не е намалявал“.

Законът за извънредното положение предоставя на президента правомощия да разширява промишленото производство на всякакви ключови материали или продукти от значение за националната сигурност и други причини. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо и други демократи го призоваха да се позове на акта, но президентът до този момент не беше склонен да го направи.

Демократичният американски сенатор Ед Марки каза: „Относно времето. Сега ни кажете за всеки ден: кои компании ще произвеждат повече от това оборудване, колко се прави и къде отива оборудването.“

В петък броят на потвърдените случаи на коронавирус в Съединените щати надхвърли 100 000, най-високият в света според данни на Reuters. Броят на смъртните случаи надхвърли 1550.

Тръмп каза, че страни като Обединеното кралство, Германия, Испания и Италия също се нуждаят от вентилатори и че ако не е необходим излишъкът, САЩ могат да ги изнасят.

По-рано Тръмп се нахвърли върху върху GM и Ford Motor Co.

„General Motors ТРЯБВА да отворят глупаво изоставения си завод в Лордстаун в Охайо или друг завод и да започнат да правите ВЕНТИЛАТОРИ СЕГА !!!!!! FORD, ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ ВЕНТИЛАТОРИ, БЪРЗО !!!!!!“, написа Тръмп в Twitter в петък. „Те казаха, че ще ни дадат 40 000 много необходими вентилатори, много бързо“, добави президентът по повод усилията на GM и Ventec. „Сега казват, че ще бъдат едва 6000, в края на април, и искат най-високи цени.“

Тръмп заяви на пресконференция след това, че очаква САЩ да направят или да получат 100 000 допълнителни вентилатора в рамките на следващите 100 дни.

Атаката срещу автомобилните производители съвпадна с нарастващото напрежение между Тръмп и губернаторите на Ню Йорк и Мичиган, които разкритикуваха отговора на администрацията срещу епидемията COVID-19.

GM и Ford отделно обявиха по-рано тази седмица, че работят с компании за медицинско оборудване, за да подпомогнат производството на вентилатори.

GM и неговият партньор Ventec потвърдиха след туитовете на Тръмп, че американският автомобилен производител ще назначи 1000 работници за производство на вентилатори в неговия завод в Индиана.

Коментари: 0