Красен Станчев: Правителството да помисли за данъчна и осигурителна ваканция

Според икономиста можем да разчитаме на рязко възстановяване след кратка криза

Красен Станчев: Правителството да помисли за данъчна и осигурителна ваканция

Снимка: Economic.bg/Архив

2612 ~ 2 мин. четене

От това, което виждам до момента, това си е рязък спад и най-вероятно възстановяването би било също рязко. Така икономистът Красен Станчев коментира в интервю за „24 часа“ настъпилата в България икономическа криза, предизвикана от мерките срещу разпространението на COVID-19. Според него досега управляващите постоянно говорят за „засегнатите сектори“, а данните на НОИ показват, че няма незасегнати сектори. „Пряко или косвено всички търпят загуби“, казва икономистът.

Според Станчев досега обявените мерки на правителството, така и всичко това, което излиза като нови идеи, не са разпределени във времето. „Като няма доходи, тези неща се случват естествено и Законът за извънредното положение само ги узакони. Когато имаш отлагане на данъчни задължения, никак не е ясно какво се случва след това - повечето преки данъци са отложени, но не е ясно какво се случва с другия пряк данък – осигуровките“, смята икономистът.

Той смята, че една реална мярка от страна на правителството е „данъчна ваканция“. „Бих отменил данък печалба за фирмите веднага. Това ще им даде перспектива и ще съхрани желанието им да запазят бизнеса си, като потърсят вътрешни резерви. И да запазят повече работни места“, казва той.

Станчев е на мнение, че бюджетът губи повече от 50 млн. лв. на ден заради кризата. „Може и да са повече загубите, защото това, което съм включил в сметката, са само преките загуби - в ресторантьорство, транспорт, туризъм. Вероятно ще се окажат доста повече“, казва той и препоръчва да се пристъпи към тегленето на заем, защото фискалният резерв няма да издържи и три месеца.

„Номинално бюджетът ще изгуби някъде около 1% от брутния вътрешен продукт. Но ще даде перспектива на фирмите, която да бъде насочена нанякъде - към заплати, инвестиции, ако щете, към подскачане на едно място. Но той ще се възстанови след година, защото корпоративният данък реално се финансира и от прехвърляне на плащането му върху цените, което означава върху потребителите. Нещо подобно, струва ми се, предлагат от КРИБ“, казва Станчев.

Той е на мнение, че в един момент може да се пристъпи и към „осигурителна ваканция“. „Тя може неизменно да дойде в някакъв момент, защото не е измислен начин да се облага доход, който още не е произведен. В някакъв момент може да се окаже, че трябва да се мисли и за съкращаване на пенсиите“, казва икономистът.

За него нещата не са толкова сложни за изпълнение - първо имаш отлагане на плащания, което вече е направено, след това - освобождаване на ресурс. „И на третия месец, ако това не работи, ще се наложи да се направи преструктуриране на бюджетите на НОИ“, добавя той.

Коментари: 0