Караниколов: Ще става все по-зле

Според икономическия министър след кризата ще се възстановят бързо тези бизнеси, които са запазили служителите си

Караниколов: Ще става все по-зле
10303 ~ 2 мин. четене

Относно нашата икономика, сигурен съм, че в зависимост от периода, през който ще продължи кризата, състоянието ѝ ще става все по-лошо. Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Това каза в ефира на Nova министърът на икономиката Емил Караниколов по повод кризата, настъпила в следствие на мерките срещу разпространението на COVID-19.

„По принцип, когато започва някаква криза, тя е в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месеца. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 г. или в средата на 2021 г. Ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза. И то не толкова заради извънредни мерки в България“ обясни министърът.

Той обясни, че е разговарял с представители на бизнеса, които са го уверили, че са осигурили защитно облекло за работниците. „Проблемът пред тях са спрените поръчки от европейски страни, в които има криза“, каза Караниколов. Според него ще има сериозен проблем с износа.

„В един момент обаче пазарите ще отворят. И тогава този, който е най-добре подготвен, който си е запазил предприятията и работниците, той ще успее по най-бързия начин да завърти колелото и да възстанови своите поръчки"“, смята министърът.

 ,,Мярката 60/40 като принцип е правилна, защото не само държавата, но и бизнесът има отговорност към хората, които са му създавали печалба. Преди кризата имахме ръст на износа, ръст на БВП, икономиката ни работеше и вдигаше заплатите. Без работника предприятието няма кръв. Така че държавата ще даде своя дан, но е важно и бизнесът да помогне на цялото население. Ние ще намерим компромиса, защото идеята е да направим всичко за всички'', заяви още икономическият министър и подчерта, че основната идея на т.нар. мярка 60/40 е да останат хората на работа и да им се плащат заплати и осигуровки.

Икономическият министър увери, че ако кризата продължи, държавата ще предприеме и дългосрочни мерки.

По думите му да се лансира идеята за кредитна ваканция би било пагубно, защото по този начин ще се стигне до фалит на банките, ако длъжниците спрат да си плащат задълженията.

Коментари: 0