Избра ли Telenor новото си име?

В началото на 2021 г. изтича лицензът за използването на сегашното име на телекома

Избра ли Telenor новото си име?
9808 ~ 1 мин. четене

Ще смени ли „Теленор“ своя търговски бранд, с какво ново име и кога? Времето за отговор на тези въпроси наближава с изтичането на лиценза за използване на сегашната марка. А скорошни действия на собственика – финансово-инвестиционна корпорация PPF на чеха Петр Келнер – подсказват един възможен избор. 

На 26 май 2020 г. PPF е регистрирала домейна Laa.bg, за което снощи съобщиха от Money.bg. Към момента страницата на Laa.bg не е разработена и не става ясно за какво ще се използва. Предвид наближаващото време за смяна на името на „Теленор“ логично възникна въпросът дали тази стъпка няма общо с очакваното ребрандиране на телекома. 
 
По този повод Economic.bg потърси коментар от „Теленор“. От там ни отговориха, че компанията „няма практика да коментира слухове и спекулации“ и допълниха, че „когато имаме новини по повод евентуален ребрандинг, ще ги съобщим“. 
 
PPF придоби телекомуникационните активи на Telenor в Централна и Източна Европа, по-специално в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, през 2018 г. Евентуалното ребрандиране по всяка вероятност би засегнало не само българската компания, но и тези в останалите три държави. 
 
Първоначалният лиценз на PPF за опериране под настоящата марка Telenor изтича в началото на 2021 г. На онлайн събитие този май главният изпълнителен директор на българската компания Джейсън Кинг посочи, че решение може да се очаква това лято. По думите му не е изключено да има и удължаване на лиценза за ползване на досегашното име. По-рано тази година в интервю за Bloomberg TV Bulgaria той не скри личното си предпочитание „да останем част от марката Telenor, защото се приема много добре на българския пазар”. 
 
Съществува и възможността PPF да заложи на бранда O2, доколкото фондът притежава телекоми под тази марка в Чехия и Словакия. Обмисля се, разбира се, и изграждането на напълно ново име.  
 
История на ребрандинга  
 
Марката Telenor се появи в България през ноември 2014 г., след като норвежката компания Telenor Group придоби българския мобилен оператор Globul през август 2013 г. 
 
Сегашната А1 се наричаше Мтел само до преди две години, преди да бъде взето решение собственикът на българския телеком – Austria Group – да започне да оперира под един бранд всичките си поделения. Австрийската компанията придоби „Мтел“ през 2005 г. Преди това пък първият роден телеком се наричаше Мобилтел. 
 
Що е отнася до третия мобилен оператор у нас – Vivacom, собственост на БТК – през 2005 г. той стартира под името Vivatel. Ребрандингът стана през 2009 г., след смяна на собствеността. Сега компанията е с пореден нов собственик – през април Еврокомисията даде зелена светлина на сделката с United Group и не е изключено в бъдеще и тук да последва преименуване. 

Подкрепи Economic.bg