Град в Ирак може да бъде възстановен само с 3D принтер

Проектът е на белгийски архитект

Град в Ирак може да бъде възстановен само с 3D принтер

Снимка: Vincent Callebaut

Въпреки че ИДИЛ наскоро бе прогонена от Мосул, все още има дълъг път до възраждането на града и превръщането му в нормално място за живот с нови сгради, жилища и инфраструктура. Но скорошен конкурс за дизайн с проекти за възстановяването на региона има за цел да предложи различни варианти това да се случи.

Едно от предложенията в конкурса е на белгийския екологичен архитект Венсан Калбо (Vincent Callebaut) може да се превърне в бъдещ модел на градско стопанство и модулни жилища, пише Architectural Digest.

Проектът е класиран в Топ 3 на финалистите на конкурса Rifat Chadirji за възстановяването на освободения Мосул и предвижда възстановяване на разрушените от ИДИЛ мостове със структури, направени на 3-D принтер, вдъхновени от средновековната ислямска архитектура. Предложението съчетава устойчивото вертикално фермерство и градска и жилищна среда.

Пет моста ще свързват двете части на града, разделени от река Тигър, като в тях ще има градски ферми и жилища за местните хора. Напояването ще идва от реката. Други системи за селскостопанските съоръжения включват филтриране на отпадъчните води и компостирането на биомаса, като така ще се подпомага растежа на овощните и зеленчукови градини. Крайната цел е да се гарантира продоволствената сигурност, като се създаде самостоятелна екологична система, която се простира по протежението на река Тигър.

Относно жилищната част, предложението на Калбо е центрирано около т.нар. "мукарна" - висока орнаментална арка - една от характерните за класическата ислямска архитектура характеристики. Жилищата ще са модулни, събрани под подобни арки, като може да се комбинират по две-три или 10 къщи.

Серия от триизмерни принтери, които проектът описва като "съчленени паяци", позволяват да се конструират до 30 единици на ден.

Калбо признава, че мисията на проекта е насочена към "борбата с бедността и изхранването на пост-военен Мосул", но признава, че в крайна сметка вярва, че той би могъл да се простира далеч отвъд възстановяването на Ирак. Концепцията позволява бързо изграждане на модулни жилища, а също и евтино.

Коментари: 0