Гръцките фермери готвят пътни блокади

Протести са планирани за периода 22-28 януари, може да се стигне и до поредно блокиране на гранични пунктове

Гръцките фермери готвят пътни блокади
504 ~ 1 мин. четене
Фермерите в Гърция изкарват тракторите и планират пътни блокади в периода от 22 до 28 януари. Това е решил стачният комитет на земеделските производители на свое съвещание в град Лариса, съобщава в. "Контранюз".

Те ще се включат и в голям протестен митинг, планиран за 3 февруари в Солун по време на селскостопанското изложение "Агротика". Земеделските стопани са недоволни от насъбралите се, според тях, проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им.

Фермерите настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 000 евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.

Те искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

Припомняме, че почти всяка зима в последните години гръцките фермери блокират и гранични пунктове с България, като спират изцяло движението и оставят много камиони на опашки по границите с дни.
Подкрепи Economic.bg