Ключов играч стъпва на легалния пазар на канабис в Калифорния

Калифорния регистрира 4.4 млрд. долара продажби на канабис през 2020 г., а очакванията са те да достигнат до 8.1 млрд. долара до 2024 г.

Ключов играч стъпва на легалния пазар на канабис в Калифорния

Снимка: Unsplash

588 ~ 2 мин. четене

Green Thumb Industries обяви в сряда, че навлиза в ключовия легален пазар на марихуана в Калифорния с пускането на първия си магазин за продажба на дребно в южната част на щата. Въпреки новините акциите на компанията за продукти с канабис потъват с близо 5%. Спадът не смути Бен Кловър, основателят и главен изпълнителен директор на чикагския производител, който заяви, че това по-скоро създава входна точка за инвеститорите.

Това е дългосрочна игра и тази цена на акциите е просто възможност за купувачите“, коментира той.

С откриването на Essence в Пасадена, Калифорния, Green Thumb вече управлява 53 магазина в 11 щата. Essence е една от четирите търговски марки, сред които и Rise, които са под шапката на компанията.

Легалният пазар в Калифорния, чиято обща икономика изпреварва тази на повечето щати, достигна 4.4 милиарда долара продажби през 2020 г., което е с 57% повече спрямо предходната година, сочат данните на Marijuana Business Daily. Продажбите на марихуана се удвоиха през 2019 г. в сравнение с тези от 2018 г., когато са възлизали на 1.4 млрд. долара.

Green Thumb Industries, чиито общи продажби през 2020 г. нараснаха със 170% към септември, се надява да има предимство на нарастващия пазар в Калифорния. Експертите очакват продажбите в щата да достигнат обеми между 6.9 и 8.1 млрд. долара годишно до 2024 г. Green Thumb Industries се оценява на 6.9 милиарда долара и има присъствие в 10 други щата, включително такива, където канабисът е напълно легален – като Илинойс и Невада, както и на места, където се използва само за лекарства – като Флорида и Мериленд.

Американската индустрия, свързана с канабиса може да достигне 100 млрд. долара до 2030 г. спрямо 61 млрд. долара през 2020 г., според проучване на инвестиционната банка Cowen. Марихуаната е законно разрешена за развлекателна употреба за възрастни в 14 щата, въпреки че остава нелегална на федерално ниво, което продължава да бъде пречка за индустрията на канабис. Сред общността става все по-популярно мнението за отпадане на забраната. Законодателите също обръщат все по-голямо внимание на тенденцията.

Това, което се случва на държавно ниво, е че губернаторите и законодателите ... всички искат повече работни места и данъчни приходи от законните продажби на канабис в САЩ, но изостават и действията им не са индикатор за напредък“, казва Кловър.

Акциите на Green Thumb затвориха с 2% при 30.81 долара.

Коментари: 0