Шеста държава спря ваксинирането с AstraZeneca

Заради съмнения за образуване на кръвни съсиреци сред инжектирани хора

Шеста държава спря ваксинирането с AstraZeneca

Снимка: БТА

11945 ~ 1 мин. четене

Датският здравен орган обяви в четвъртък, че спира употребата на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca за период от 14 дни, предават световните медии. Новината идва след съобщения за „сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци сред ваксинирани хора“, се казва в изявление. Австрия, Литва, Латвия, Люксембург и Естония вече преустановиха прилагането на препарата.

Ваксина на AstraZeneca

Реакцията бе предизвикана от информация за смърт на жена в Австрия, за която бе съобщено, че е получила множествена тромбоза след инжектиране с AstraZeneca.

Понастоящем не може да се направи заключение дали има връзка между ваксината и кръвните съсиреци“, се казва в изявление на датския здравния орган.

Събитията обаче предизвикаха разследвания не само от датската, но и от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Органите на други държави също провеждат свои проучвания.

Акциите на AstraZeneca на лондонския пазар се понижиха с 2.4% в четвъртък сутринта.

Университетът в Оксфорд не коментира актуалните новини, пише CNBC. Говорител на AstraZeneca пък каза, че компанията е наясно с изявлението на датския здравен орган и в момента разследва потенциални неблагоприятни ефекти, свързани с ваксината.

„Безопасността на пациентите е най-големият приоритет за AstraZeneca. Регулаторите имат ясни и строги стандарти за ефикасност и безопасност за одобрение на всяко ново лекарство, което включва COVID-19 ваксината на AstraZeneca. Безопасността на ваксината е проучена задълбочено по време на клинични изпитвания във Фаза III и рецензираните данни потвърждават, че ваксината обикновено се понася добре“, заяви AstraZeneca в изявление пред CNBC.

Коментари: 0