Грозде бе продадено за 11 000 долара

\"Рубинен римлянин“ е нов и особено рядък сорт грозде

Грозде бе продадено за 11 000 долара

"Рубинен римлянин“ е нов и особено рядък сорт грозде, който бил продаден за феноменалните 11 хил. долара на търг в Япония.

Покупката е направена от Такамаро Кониши,който е собственик на супермаркети. Той е заплатил 360 долара за всяко отделно зрънце. Цялото грозде тежало 700 гр., и имало 26 зрънца, съобщава BBC, цитирани от focus-news.net.Скъпото грозде се отглежда в японската префектура Ишикава и се представя на пазара за първи път.

Всяка чепка се проверява внимателно за качеството. Одобрените получават специален сертификат, който се нарича "премиум клас". За да бъде определено като такова, всяко отделно зрънце трябва да тежи над 30 гр., а цялата чепка - над 700 гр., предава vesti.bg.Видът грозде се появява в Япония през 2008г., а името си получава след допитване. През 2010 г., едва шест чепки от гроздето били определени като "премиум", докато през 2011 г. нито едно не получава подобна емблема.

Практиката японците да харчат баснословни пари за скъпи плодове не е от скоро. В Япония има традиция да се подаряват скъпи плодове на по-богати хора. Това се възприема като много добър жест. Подобна луксозна покупка на друг сорт плодове се е провела през 2015 г., Тогава са закупени два пъпеша за 12 хил. долара.

Коментари: 0