„Групама“ ще изплати обезщетения за 175 хил. лв. по казуса „София тур и Холидей“

По първоначална информация лимитът по полицата между двете фирми беше 25 хил. лв., но към нея има подписан анекс

„Групама“ ще изплати обезщетения за 175 хил. лв. по казуса „София тур и Холидей“
1264 ~ 2 мин. четене

Застрахователното дружество „Групама“ ще плаща обезщетение на потърпевши от „София тур и Холидей“ с лимит до 175 хил. лв. Това става ясно от допълнително споразумение между застрахователя и туристическата агенция, предоставено на Министерство на туризма след щателна проверка на „Групама“.

По първоначална информация лимитът по полицата между двете фирми беше 25 хил. лв., но към нея има подписан анекс с дъщерно дружество на застрахователя и в него сумата е 175 хил. лв.

Изпадналият в неплатежоспособност туроператор „София тур и Холидей“ е имал договори с двама застрахователи - „Алианц България“ с полица 450 хил. лв и и „Групама“.

От ведомството пишат, че към момента все още продължава получаването на искове в застрахователните компании, както и на жалби в Министерството на туризма. По тази причина точната бройка на потърпевшите и размерът на обезщетенията все още не е окончателно изяснен. Изплащане на обезщетенията може да започне, след като се съберат всички искове на засегнатите клиенти на туроператора.

Министерството уверява потърпевшите от некоректните действия на туроператора, че прави всичко възможно, за да защити интересите им, и следи стриктно за спазването на законите на страната.

Припомняме, че на 19 декември туроператорът „София тур и Холидей“ обяви на сайта си, че прекратява дейност, след което Министерството на туризма извърши спешна проверка. Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова проведе и среща с Орлин Пенев, изпълнителен директор на „Алианц България“ и Селин Болар, изпълнителен директор на „Групама“.

При разговорите и двамата заявиха категорично, че обезщетения ще бъдат изплащани на всички засегнати потребители от фалиралия туроператор. Всички страни посочиха, че той е изключително некоректен, защото не спазва ангажиментите си, предвидени в Закона за туризма. Според текстовете, когато туроператор обяви неплатежоспособност, е длъжен незабавно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви сключени договори има с клиенти и с какви контрагенти работи - турагенции, хотели, авиокомпании. В уведомлението от „София тур и Холидей“ няма информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети.

Подкрепи Economic.bg