Грушко: Русия и НАТО напълно прекратиха сътрудничеството си

Военният конфликт между двете страни би бил катастрофа, смята той

Грушко: Русия и НАТО напълно прекратиха сътрудничеството си
1172 ~ 1 мин. четене

Русия и НАТО напълно прекратиха сътрудничеството си по граждански и военни въпроси. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

„НАТО сама отказа положителна промяна в отношенията с Русия. Тя не съществува. И досега няма признаци, че НАТО знае как да се измъкне от тази задънена улица”, каза той.

Заместник-министърът на външните работи нарече решението на алианса да прекрати нормалните работни контакти по военната линия като абсурдно, отбелязвайки, че сигурността в Европа до голяма степен зависи от отношенията между Русия и НАТО.

Според Грушко алиансът е отишъл твърде далеч в продължаването на конфронтацията с Русия.

Грушко добави, че военният конфликт между Русия и НАТО би бил катастрофа. Днес, според дипломата, съществува нарастващ риск от „непреднамерени инциденти, неразбрани намерения“ и ескалирането на ситуацията трябва да се избягва.

„По отношение на въоръжения конфликт с НАТО, всеки разумно мислещ човек се надява, че това няма да се случи. Това би било катастрофа за цялото човечество. Сигурен съм, че това се разбира както във Вашингтон, така и в Брюксел”, отбеляза заместник-министърът.

Коментари: 0