Гърция въвежда ограничения за неваксинираните

Властите искат да избегнат ново блокиране на страната на фона на щама „Делта“, както и да ускорят процеса по ваксинация

Гърция въвежда ограничения за неваксинираните

Снимка: Красимир Свраков

3671 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Гърция затяга противоепидемичните мерки в опит да ограничи разпространението на новия „Делта“ вариант на коронавирусa. От петък всички заведения на закрито ще работят само за ваксинирани. Мярката ще важи до края на август и важи за ресторанти, кафенета, барове, киносалони, театри и всички други подобни. Посетителите ще са задължени да доказват ваксинация чрез дигитален COVID сертификат или друг документ, съобщава Reuters.

На задължителна ваксинация ще подлежат здравните работници и персонала в домовете за възрастни хора. Мярката за обслужващите старчески домове влиза в сила незабавно, а за здравните работници ще влезе в сила от 1 септември, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение. Той заяви, че неваксинираните гърци са в опасност и че не може да позволи страната да бъде блокирана отново заради хора, отказващи да се ваксинират.

Остава в сила изискването в заведенията да има само седящи клиенти, както и забраната за танци. Ще бъде позволено обаче да се поставят повече маси, отколкото досега.

Властите в Гърция ще се опитат да насърчат ваксинацията и във въоръжените сили, а за целта в базите ще бъдат отворени ваксинационни пунктове.

Досега южната ни съседка е успяла да ваксинира 41% от населението. В опит да ускори процеса процеса и да изпълни целта за достигане на 70% имунизирани до края на есента, правителството предложи и различни стимули, включително пари и безплатен мобилен интернет на младежите.

В страната се води дебат дали задължителните ваксинации са етични, но проучване от миналата седмица показва, че повече гърци подкрепят мярката. Тийнейджърите между 15 и 17 години също ще бъдат ваксинирани.

Гърция съобщи за 2065 новозаразени с COVID-19 и 10 смъртни случая в понеделник, което покачи общият брой на заболели до 440 хиляди от началото на пандемията. Починалите са над 12 хиляди.

Подкрепи Economic.bg