Харалан Александров: Турско робство не е имало

Според него българите са били със статут на втора категория поданици

Харалан Александров: Турско робство не е имало
11120 ~ 1 мин. четене
Преди дни в интервю социалният антрополог Харалан Александров разбуни духовете, като заяви, че "турско робство не е имало". В интервюто той обясни, че "метафората от турското робство и до днес обслужва интересите на руския империализъм. За много българи този мит е много по-важен от историческата истина. Турско робство не е имало и Русия с външната с политика влияе днес на държавата ни".

Днес той коментира тезата си пред Нова тв.

"Русия винаги е влияела с политиките си на България. Ние сме отпечатък от съветския модел за организация на обществото. Робство в същинския смисъл не е имало, т.е., "робство", разбирано в тесния смисъл означава, че хората са третирани като вещи. Конструктът от турско и робство придобива различен смисъл", каза Харалан Александров в предаването "Плюс-Минус.Коментарът след новините".

Александров обясни, че ако разглеждаме в чист вид структурата на властта, всички са роби на султана, включително и Великият везир. А по думите му еничарската институция е много особена, тъй като е структура за израстване в администрацията и в армията.

Според него българите са били със статут на втора категория поданици.

"За целите на Националноосвободителната борба, много важен епизод от която е Априлското въстание, има нужда от мощна национална мобилизация. Един от начините това да се случи е да бъдат ангажирани хората с каузата на Освобождението, като бъде описана ситуацията, в която живеят, като непоносима", добави социалният антрополог.
Подкрепи Economic.bg