Harley-Davidson прави електрически мотоциклет

Той идва през 2019 г.

Harley-Davidson прави електрически мотоциклет

Снимка: Pixabay

Harley-Davidson Inc. обяви, че ще произведе изцяло електрически мотоциклет. Съобщението идва заедно с новината за допълнителни съкращения на работни места и затварянето на завод на компанията, базирана в Милуоки, съобщава Блумбърг

Също така новината идва четири години след като Harley-Davidson представи своя проект "LiveWire", прототип на изцяло електрически мотоциклет.

"Чували сте ни да говорим за Project LiveWire", заяви Мат Леватич, президент и главен изпълнителен директор на Harley-Davidson, пред аудиторията. "Това е активен проект, който се подготвяме да пуснем на пазара в рамките на 18 месеца."

Ако новият мотоциклет е подобен на своите предшественици, то той, който все още няма име, ще може да измине с едно зареждане едва 50 мили и ще може да развие скорост от 0 до 60 мили в час за 4 секунди. За сравнение, Zero's SR достига 60 мили/ч за 3.3 секунди. Стандартен мотоциклет Ducati Monster 1200 може да достигне 60 мили в час за малко под 3 секунди.

Решението идва в момент, когато пазарът на електрически мотоциклети е малък, но нараства: в доклад от 2016 г., компанията за пазарни проучвания TechNavio прогнозира 45% ръст в производството на електрически мотоциклети до 2020 г. Това е в ярък контраст с задълбочаващия се спад в търсенето на мотоциклети в САЩ , като продажбите на дребно в сектора са спаднали с 6,5% през четвъртото тримесечие на 2017 г .; Продажбите на Harley спадат с 11% през четвъртото тримесечие и с 8,5% за годината.

Главният финансов директор на Harley-Davidson Джон Олин заяви, че компанията ще похарчи между 25 милиона и 50 милиона долара годишно през следващите няколко години за технологии за електрически мотоциклети. Целта е да бъде световен лидер на пазара на електрически мотоциклети.

Любопитно е, че решението за електрическо производство при Harley-Davidson идва от компания, която е изградила своя имидж като производител на шумни мотори и определено не такива с екологичен вид. Когато 32 000 нови купувачи на Harley-Davidson в САЩ миналата година са купили, вероятно първия си мотор, голяма част от това е било заради силния звук, който несъмнено при електрическият Harley ще липсва, коментира агенцията.
Коментари: 0