Хиляди протестират срещу коронамерките в Европа

Около 300 души бяха арестувани в Берлин

Хиляди протестират срещу коронамерките в Европа 8 Снимки

Снимка: БТА

5442 ~ 1 мин. четене

Хиляди протестиращи срещу ограниченията, наложени за овладяване на коронавируса, излязоха на улиците в редица европейски страни в събота. Около 300 души бяха арестувани в Берлин, след като полиция разпусна масовия протест срещу блокадите, тъй като участниците не успяха да спазват разстояние и да носят маски според указанията.

Подобни събития се проведоха в Париж, Лондон, Виена, Цюрих и другаде с постери „маските са намордници“ и „новото нормално = новия фашизъм“, предават информационните агенции.

Протестите дойдоха с увеличаването на инфекциите в цяла Европа – Франция например отчете най-високия си дневен ръст от първоначалната блокада насам – както и с ръста на общественото недоволство от мерките за овладяване на вируса. В Лондон протестиращите се събраха на площад Трафалгар, където призоваваха за прекратяване на мерките, наречени „COVID-измама“.

По-рано тази седмица Берлин забрани протеста, но германският окръжен съд за една нощ отмени по-ранното решение. Досега Германия управляваше коронавирусната криза по-добре от много от европейските си партньори, като строгите тестове помагаха за задържане на разпространението на коронавируса. Новите случаи обаче се ускоряват в последните седмици, както в голяма част от света.

Подкрепи Economic.bg