Ердоган прави вноса на автомобили в Турция все по-скъп

Турция отново има най-високите данъци върху автомобили в света, твърди автомобилна консултантска фирма

Ердоган прави вноса на автомобили в Турция все по-скъп

Снимка: БТА

Турция увеличи данъците си върху повечето вносни автомобили - стъпка, която има за цел да облекчи влошаването на външната търговия, причинена от пандемията Covid-19.

За повечето автомобили с мощност от 1600 куб. см - по-голямата част от колите, които Турция внася - така нареченият специален данък върху потреблението е увеличен от 60 на 80%, според президентски указ, публикуван в Държавния вестник в неделя. За електрическите автомобили с с двигатели над 2000 куб. см процентът е повишен от 100 на 130%, а за високия сегмент той ще скочи от 160 на 220%.

Турция отново има най-високите данъци върху автомобили в света“, според Ерол Сахин, генерален мениджър на автомобилната консултантска фирма EBS в Истанбул. „Въпреки че тази заповед не се отнасят за местно произведени автомобили, родните производители може да имат затруднения, тъй като те разчитат и на вносни стоки за голяма част от своите доставки“, каза Сахин.

Мерките следват поредица от увеличения на данъците, които Турция обяви от началото на пандемията за възпиране на вноса, като същевременно подкрепя местните индустрии. Глобалният икономически спад засегна основните експортни дестинации на Турция като Европейския съюз, докато забавянето на туризма усили влошаването на правителствените сметки. Турция отчете седмия си дефицит по текущата сметка през юни, когато годишният внос на автомобили възлиза на 5.2 млрд. долара, което е 16% повече от 2019 г.

В средата на месец юли пък турският президент Реджеп Тайип Ердоган символично постави основите на завода за производството на първия турски автомобил. Очаква се производственият комплекс да бъде пуснат в експлоатация за година и половина, а първият автомобил да слезе от поточната линия през последното тримесечие на 2022 г.

Коментари: 0