Ердоган откри строежа на завода за първите турски автомобили

Първото превозно средство ще е готово в края на 2022 г., заяви на церемонията той

Ердоган откри строежа на завода за първите турски автомобили

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган символично постави основите на завода за производство на първия турски автомобил. Той обяви, че превозното средство ще бъде готово до 2022 г., пише Hurriyetdailynews.

„Планираме да завършим фабриката за 18 месеца и да вземем първото си превозно средство от производствената линия през последното тримесечие на 2022 г.“, каза Ердоган на церемония в северозападната провинция Бурса.

По думите му Турция започна изграждането на „огромен производствен комплекс с различни съоръжения, които коренно ще променят възприемането за фабрика в съзнанието на хората.“

Той добави, че гордее, че реализира огромен проект, въпреки пандемията от коронавирус, която отне хиляди животи по целия свят.

Компанията, създаваща местния автомобил е TOGG и според директора ѝ този завод ще е нещо повече от автомобилен завод.

Той ще има центрове за изследвания и разработки и парк за опит с клиенти, каза Гюркан Каракаш по време на церемонията.

Очаква се строителството на фабриката да приключи за 18 месеца и тя ще има капацитет да произвежда 175 000 превозни средства годишно. Той каза, че фабриката ще произвежда един милион превозни средства в пет различни модела до 2030 г.

Турция ще гарантира закупуването на 30 000 единици от превозното средство до 2035 г., според министерството на индустрията и технологиите в страната.

Ердоган за първи път обяви проекта през 2011 г., но минаха шест години, преди TOGG да бъде създаден от турски консорциум, който включва производителя на моторни превозни средства Anadolu Group, BMC и Turkcell, най-големият мобилен оператор в Турция.

Коментари: 0