Тонът на срещата на върха на ЕС загрубя, а краят ѝ остава неизвестен

На масата е пакет от 1.8 трлн. евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС и фонд за възстановяване от Covid-19

Тонът на срещата на върха на ЕС загрубя, а краят ѝ остава неизвестен

Снимка: БТА

Планът на Европейския съюз да вдъхне живот на икономиките, затиснати от пандемията на коронавирус, все още не открива баланс сред лидерите на ЕС. През третия пореден ден от преговорите те се скараха за нивото на разходите в спасителния бюджет, пише Reuters.

Преговорите в Брюксел продължават и ще се забавят, тъй като някои държави поискаха компромис на предложението на „пестеливите“ заможни северни страни. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумението може да е извън техния обхват.

На масата е пакет от 1.8 трлн. евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС и фонд за възстановяване, който има за цел да извади Европа от най-дълбоката ѝ рецесия след Втората световна война.

Основни точки са размерът на фонда и разделението между безвъзмездните средства и погасителните заеми. Късно в събота германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон напуснаха неофициалните преговори за деня, отказвайки да приемат, че нивото на безвъзмездните помощи за засегнатите икономики в пакета пада под 400 млрд. евро.

Италианският премиер Джузепе Конте по-рано обвини Холандия и нейните съюзници, Австрия, Швеция, Дания и Финландия в „изнудване“. Тонът загрубя и от страна на Унгария, която заплаши, че ще наложи вето на пакета за механизма за върховенство на закона, подкрепен от холандците. Премиерът Виктор Орбан заяви, че „не е одобрява взаимно поемане на дълг, но холандецът е отговорен за цялата каша“ и призова за споразумение. Той добави, че холандският премиер "го мрази лично". 

Сред дипломатите от ЕС имаше коментари, че разговорите могат да продължават в понеделник, въпреки че други заявиха, че друга среща на върха по-късно през юли е по-вероятна, ако няма сделка днес.

Коментари: 0