Hill ще оборудва хеликоптера си със суперикономичен двигател

Британската стартъп компания работи по създаването на модерна система за управление на HX50

Hill ще оборудва хеликоптера си със суперикономичен двигател

Снимка: Hill Helicopters

Британската стартъп компания Hill Helicopters възнамерява да оборудва своя 5-местен хеликоптер от премиум клас HX50 с двигател – собствена разработка. В няколко видео серии, публикувани в интернет, създателят, ръководител и главен инженер на фирмата Джейсън Хил обяви, че разработваният вече мотор GT50 ще е с мощност 500 к.с. и в крейсерска скорост ще харчи само между 154.6 и 159 литра на час.

Новият газотурбинен двигател за хеликоптера се разработва от компанията Dynamiq Engineering, която също е собственост на Джейсън Хил, като повече подробности засега не се съобщават. Ясно е само, че бъдещият супермодерен вертолет НХ50 трябва да бъде готов за експлоатация най-късно до края на 2023 година. По думите на Джейсън Хил задачата на НХ50 е да запълни нишата от липсата на съвременни хеликоптери, тъй като на пазара се използват машини, произведени с конструктивни решения „отпреди десетилетия“.

Hill Helicopters е взела решение да отдели само най-важните параметри за полета и да ги предоставя на пилота на електронен планшет. Освен това Джейсън Хил е категоричен, че в хеликоптера не трябва да се внедрява традиционната система за управление, при която ръцете на пилота постоянно се движат в посоки „нагоре-надолу“ и „притегляне – отблъскване“.

Алтернативната система за управление на HX50 ще напомня повече на самолетните ръчки за управление на тягата (РУТ) и ще работи само с движение  „напред – назад“. Това ще позволи да се подобри ергономиката на кабината и да се оборудват креслата на пилотите с подлакътници. Модернизацията на управлението на новия хеликоптер „ще направи дългите полети много по-комфортни“, смята Джейсън Хил.

Коментари: 0