Оптимизмът около Covid-ваксината повиши щатските индекси

Акциите на Tesla възстановиха част от натрупаните загуби

Оптимизмът около Covid-ваксината повиши щатските индекси

Снимка: БТА

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Акциите преминаха на зелена територия в понеделник. Настроението на инвеститорите беше подсилено от прогресът в разработването на ваксина срещу коронавируса, след като AstraZeneca възобнови трета фаза от тестването на своята ваксина във Великобритания. Въпреки това, тестовете в САЩ остават в период на изчакване, понеже американски регулатори продължават да разследват страничните ефекти на ваксината, описани в проучване от Острова. Междувременно в САЩ Pfizer заявиха, че тяхната ваксина е възможно да бъде разпространена преди края на годината.

Всички 11 сектора на S&P 500 се търгуваха по-високо в понеделник, като индексът се покачи с 1.3% до 3 383. Dow Jones прибави 327 пункта към стойността си и приключи сесията на ниво от 27 993, докато NASDAQ отскочи с малко под 2%.

Акциите на Tesla възстановиха част от натрупаните загуби през последните седмици, след като успяха да нараснат с 12%. Bytedance, компанията която притежава социалната мрежа TikTok, отхвърли предложението на Microsoft за закупуване на американските операции на TikTok. Вместо това ByteDance избра Oracle за партньор в Съединените щати. Акциите на Oracle скочиха с над 4%, но сделката все още се нуждае от одобрение от американското правителство.

Въпреки положителните новини относно коронавирусната ваксина, цените на петрола се понижиха в началото на седмицата. Основно негативното движение беше породено от опасенията от забавеното икономическо възстановяване и Либия, която се готви да възобнови своето производство. Златото от своя страна скочи с около 1%, на фона на разхлабването на покупателната способност на долара. Също така цената на ценните метали беше подкрепена от очакванията на инвеститорите за задържане на сегашната монетарната политика на Фед.

Акценти днес                                                  

Икономически данни - Великобритания

Акцентът за деня ще падне върху равнището на безработица във Великобритания. Данните за основния показател за заетостта на острова ще бъдат публикувани рано сутрин във вторник, като очакванията на анализаторите са равнището на безработицата да се е покачило до 4.1%. Също така ще бъдат публикувани данни за промяната в броя на молбите за помощи при безработица. Ако тенденцията е те да продължат да се увеличават, това показва слабост в пазара на труда, което оказва влияние върху потребителските разходи и икономическия растеж. 

Инструмент на фокус - Oracle Corp.

Акциите на технологичната компания записаха ръст от над 4% в края на волатилна сесия в началото на седмицата. Основната причина за поскъпването на компанията беше изборът на ByteDance, компанията която притежава TikTok, за партньорство с Oracle. Сделката обаче предстои да бъде одобрена от САЩ, като ако това се случи, очакваме по-голямо поскъпване в акциите. Цената им изглежда срещна съпротива от поставен връх през второто тримесечие на 2019 около 60.50 долара за акция.

GBP/USD

Валутната двойка направи корекция от началото на септември на възходящия тренд. Цената в момента достигна зона на подкрепа, образувана на предходен връх поставен през юни и 100 периодната експоненциална средна. Бавният Стохастик също ни дава сигнал за навлизане в дълга позиция, след като линиите му успяха да се пресекат. Пласирането на дълга е с добро взаимоотношение риск/печалба.

XAU/USD

Златото се намира в низходящ тренд от началото на август, когато успя да се покачи до 2 074 долара за тройунция. През последните две седмици ценният метал успя да заформи зона на подкрепа малко над психологическите 1 900, която многократно се опита да пробие неуспешно. Цената прекоси 100 ЕМА, като предстои тест на низходящата тренд линия.

US 500

Договорите за разлика върху S&P 500 сформираха низходящ трендови канал от началото на месеца, като горната граница на канала съвпада с 50 периодната експоненциална средна. Цената в момента се намира в горната граница на канала. Линиите на бавния Стохастик са на път да се пресекат, което е сигнал за край на възходящ импулс, но ако цената успее да се задържи над зоната на съпротива, очакваме корекция на низходящото движение.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html 

Коментари: 0