Хладилник изпраща спам имейли

Тези уреди нямат почти никаква защита срещу зловредни кодове

Хладилник изпраща спам имейли
204 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

През 2015 г. сред списъците с устройства, които ще се превърнат в цел на кибер-престъпниците, ще бъдат хладилници, часовници и всички други “участници” в т.нар. еко система “Internet of things” (или “Интернет на нещата”).  В атаката, която е била засечена в началото на годината, са участвали още: рутери, мултимедийни центрове, телевизори и други.

В основата на “Интернет на нещата” стои идеята, че всички (или почти всички) устройства от бита ни ще бъдат свързани с Интернет. Така, те биха могли да обменят информация по между си или и с трети лица/устройства, пише ESET.

Да вземем за пример хладилника. Той ще знае кога изтича срока на годност на млякото и всички други продукти, които се съхраняват в него и ще може да създава автоматично списък за пазаруване  - че дори и да го изпълни. Или пък да се свърже със сервиза на производителя си, за да предупреди за евентуална техническа неизправност в самия себе си.

Големият недостатък е, че информационната сигурност на тези устройства е оставена някак на заден план, тъй като хладилникът няма почти никаква защита срещу зловредни кодове. А всичко, което е свързано с интернет е обект на потенциална кибер-атака.

Хладилникът може да бъде превърнат в част от бот-мрежа - иначе казано, устройството ще сезарази с вирус, който получава команди от създателите си и ги изпълнява без знанието на собственика му.

Според данните на анализаторите от Proofpoint, атаката е изпратила близо 750 хил спам имейла, на групи от по 100 хил. като не са изпращани повече от 10 имейла от един и същи IP адрес, което ги прави много по-трудни за блокиране. Повече от 25% от имейлите са изпратени от устройства, които не са конвенционални компютри или мобилни устройства.

Това прави атаката първата документирана, която използва неща от нашия бит за подобни цели. Разбира се, трябва да отбележим, че това съвсем не означава, че е и първата осъществена изобщо, но по-важното е, че със сигурност няма да е последната.

„Интернет на нещата” съвсем не е екзотика. Всъщност, на много места по света вече се случва. Никак не е далеч времето, когато повечето устройства в нашите домове ще са свързани. Не само хладилника, но и пералнята, фурната, микровълновата, климатиците, всичко. Хората все още не си дават сметка колко много информация за нашия живот могат да имат тези устройства и ако попадне в неподходящи ръце, е въпрос на въображение. 

Коментари: 0