H&M се готви да издаде дебютни облигации

Търговецът ще затвори още 40 магазина заради загубите през последните три месеца

H&M се готви да издаде дебютни облигации

Снимка: Wikipedia

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

След дългия период на слабо търсенето, загуби и затваряне на магазини, шведският търговец Hennes & Mauritz AB (H&M) се готви за голяма стъпка, с която да спаси бизнеса си. Компанията иска да си oсигури повече финансова свобода, като пусне дебютна емисия облигации, пише Bloomberg.

Вторият най-голям търговец на дрехи в света заяви, че работи по емитирането на корпоративни облигации, с цел да си набави финансов ресурс, различен от шведски крони. Компаниите по цял свят се насочват към пазара на облигации, за да се снабдят с ликвидност при ниски лихви.

„Тук става въпрос за увеличаване на нашия набор от инструменти. 
Това е дългосрочен план за допълнително финансиране“, коментира главният финансов директор на H&M Адам Карлсон.

Засега възможностите за H&M изглеждат оскъдни. Компанията намали тазгодишния план за повторно отваряне на магазините си и сега очаква да затвори за постоянно още 40 обекта. Междувременно, търговецът предупреди, че трябва да предложи по-големи отстъпки през това тримесечие, за да си осигури ръст на продажбите.

Акциите на H&M паднаха с 3.7% в Стокхолм, като от началото на годината са загубили една четвърт от стойността си. В средата на април 80% от магазините на компанията трябваше да затворят, но днес повечето от тях отново са отворени, тази тенденция не последва едва 7% от обектите.

Загубата преди облагането с данъци за периода март-май възлиза на 6.48 млрд. крони (24 млн. евро), което надхвърля прогнозите на анализаторите за 6.1 млрд. крони (23 млн. евро). Спадът на продажбите на H&M през юни е 25%, което е значително по-добро представяне, спрямо последното тримесечие, когато те бяха 50%. От компанията споделиха, че са се възстановили по-бързо от очакваното.

Коментари: 0