Шефовете на Boohoo с бонус от 150 млн. паунда

Те ще го получат до 3 години, ако акциите на компанията поскъпнат със 66%

Шефовете на Boohoo с бонус от 150 млн. паунда

Махмуд Камани и Карол Кейн

Снимка: Boohoo

1284 ~ 2 мин. четене
Шефовете на Boohoo ще получат бонус от 150 милиона паунда, ако акциите на онлайн модния търговец нараснат с две трети през следващите три години, пише "Гардиън".

Бизнесът на Boohoo, която притежава марките Nasty Gal, Pretty Little Thing, Coast и Karen Millen, процъфтява от 2014 г. насам, когато компанията стана публична, и продължава да расте дори по време на блокировките заради коронавируса.

Компанията заяви днес, че нейният комитет по възнагражденията е изработил дългосрочен план за стимулиране, за да „гарантира, че лидерският екип на групата е мотивиран“ и „продължава изключителните нива на ефективност, които Boohoo достигна след първичното публично предлагане на акции".

Съгласно схемата ключовите топ-мениджъри ще споделят бонус от 150 милиона британски лири, ако пазарната стойност на Bohoo бъде увеличена със 66% от 4,54 милиарда британски лири, измерено на 16 юни 2020 г., до 7,55 милиарда до 17 юни 2023 г. 
Ако в края на трите години пазарната капитализация достигне 6,29 млрд. паунда, сумата за изплащане ще бъде 50 млн. паунда. За да бъде постигната максималната цел, продажбите на Boohoo ще трябва да се увеличат с 18% среден темп на растеж през следващите три години.

Участниците в бонус схемата включват съоснователите Махмуд Камани и Карол Кейн, като те двамата ще получат 50 милиона паунда, или една трета от бонуса, и главния финансов директор Нийл Като, който ще получи 6,67%.

Говорител на компанията заяви, че това е първият случай, при който Камани, който е изпълнителен председател на групата, и Кейн, изпълнителен директор, участват в дългосрочна схема за стимулиране, откакто компанията стана публична през 2014 г.
В плана е включен и Самир Камани, син на Махмуд, и изпълнителният директор на boohooMAN - марката за мъжки дрехи, който може да получи 16,67% от бонуса.

Останалите 10% трябва да се използват за стимулиране на други ключови лица от по-широкия мениджърски екип, като никой не може да получи повече от 3%.

Този бонус план е отделно от друг, който компанията е създала за главния изпълнителен директор Джон Лайтъл, когато той бе привлечен от Primark през 2018 г. Лайтъл ще получи бонус в размер на 50 милиона паунда, ако пазарната стойност на компанията достигне 6 милиарда паунда до 2024 година.
Подкрепи Economic.bg