Безизходицата на ЕС застрашава туризма на Балканите

Ново удължаване на забраната за пътуване за пристигащи от трети страни може да има до 15 юли

Безизходицата на ЕС застрашава туризма на Балканите

Снимка: Economic.bg

Планът на Гърция да се отвори към света на 1 юли, за да спаси туристическия си сезон, може да бъде застрашен, тъй като съществува нарастващ риск държавите членки на Европейския съюз да не успеят да постигнат съгласие относно подробностите около отварянето на техните граници за пътници от трети страни на тази дата. Същото ще важи и за България при развитието на този сценарий.

Въпреки интензивните консултации на ниво постоянни представители, с дълги срещи в понеделник и отново в сряда, разногласията за епидемиологичните критерии и тяхната надеждност остават. Нещо повече, трудностите се увеличават допълнително от специалните отношения, които някои държави членки имат с конкретни трети страни.

Разговорите между представителите на страните продължават днес и ако не бъде постигнат значителен напредък, има вероятност план Б да влезе в сила, пише гръцкото издание Ekathimerini.

Съобщава се, че няколко държави членки се насочват към ново удължаване на забраната за пътуване на пристигащи от трети страни, като за нова дата е предложена 15 юли. По информация на изданието гръцката страна е отхвърлила това предложение. Според доклади, Атина се притеснява, че въпреки усилията й от месец май, държавите членки да постигнат споразумение за това кога да отворят границите, по същество няма напредък.

Общото направление на разговорите е членовете на ЕС да отворят границите към държави, които имат епидемиологични данни, съответстващи на средните за ЕС - 16 нови случая на 100 000 население през предходните две седмици - или малко по-високи (до 20 на 100 000), ако има низходяща тенденция.

По отношение на държавите, в които има съмнения относно точността на данните, се предлага да бъдат назначени местни посолства (или от ЕС, или конкретни държави членки), които да дадат по-точна картина на ситуацията. Също така се предлага списъкът на държавите, за които членовете на ЕС отварят границите си, да се актуализира на всеки две седмици, което обаче означава безкрайни дипломатически маратони в разгара на лятото.

Компромисно предложение, което Атина обмисля, макар и с резерви, е първоначалният списък на страните да бъде много малък.

Друга идея, която се обмисля, е възможността отделни държави членки да си запазят правото да не отварят границите си към определени трети страни, които ще бъдат в списъка, въпреки че това може да срещне значителни последици от прилагането.

САЩ, Русия и Великобритания представляват 20% от гръцкия туризъм. Посещенията от трети страни представляват голяма част и от български туризъм. През миналата година например, въпреки спада, който беше отчетен при посещенията, голяма част от хората, които идват с цел почивка през лятото са от трети държави като – Русия, Украйна, Великобритания и Сърбия.

Коментари: 0