Гладът за кредити в еврозоната е лош знак за икономиката й

Обикновено това би означавало, че предприятията взимат заеми за иновации, но сега ситуацията е различна

Гладът за кредити в еврозоната е лош знак за икономиката й

Снимка: ING Groep

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Компаниите в еврозоната се възползват от изгодните предложения за повече ликвидност, но никой не бива да се заблуждава, че тази тенденция ще предизвика икономическо възстановяване. Това заяви ING Groep по повод справянето с последиците от кризата, причинена от Covid-19, пише Bloomberg.

Най-големият скок в ръста на паричното предлагане във валутния блок беше отчетено в петък. При нормални обстоятелства това би означавало, че предприятията взимат заеми, за да инвестират в иновативни проекти, а потребителите увеличават разходите си, но сега ситуацията е различна.

„Би било грешка да намираме в днешните статистики доказателства за силна икономика“, коментира Петър Ванден Хоуте, икономист в ING. „Дори точно обратното. Заради пандемията от Covid-19, фирмите се възползват от кредитните линии, за да избегнат евентуален недостиг на ликвидност през следващите месеци“, допълни експертът. Междувременно, физическите лица се страхуват от масови съкращения и по депозитните им сметки ясно се забелязва, че са започнали да спестяват повече.

Страховете, че вълната от свежи пари ще доведе до скок на инфлацията, са преувеличени поне засега. Въпреки това някои икономисти твърдят, че огромният парични и фискални стимули във времена, в които предлагането на стоки и услуги е ограничено, в крайна сметка ще повиши цените, дори и ако икономическият растеж не се върне.

„Не се заблуждавайте. Голяма част от новата ликвидност се пренасочва за справяне с финансови затруднения или хеджиране на загуби. Това е доказателство, че жаждата за заеми отразява слабостта, а не силата на икономиката“, добави Хоуте.

Коментари: 0