Хотелска стая на колела

Хотелска стая на колела

Снимка: Aprilli Design Studio

Въпрос: Какво получавате, ако кръстосате хотелска стая с автономен автомобил? Отговор: Автономен пътуващ апартамент, или Autonomous Travel Suite (ATS). С други думи - хотелска стая на колела.

ATS е проект на базирания в Торонто дизайнер Стив Лий от Aprilli Design Studio и може да революционизира начина, по който пътуваме.Лий казва, че неговата хибридна концепция, която спечели тазгодишната награда "Радикална иновация" - конкурс за дизайн в индустрията на хотелиерството, съчетава опита си в хотелския дизайн и архитектурата със своята страст към футуристична технология.

Докато дизайнерите на автомобили са се съсредоточили върху разработването на модерни версии на конвенционалните автомобили, "като архитект аз виждам автономните превозни средства по-скоро като мобилна стая", казва Лий пред Си Ен Ен.Проектиран да превозва пътници на пътувания между 6 и 10 часа, ATS е оборудван с много от елементите, намиращи се в традиционна хотелска стая: спално помещение (с матраци с мемори пяна), работно пространство, малка кухня, тоалетна , душ и зона за забавление за гледане на филми и игри. 

Той е с панорамни прозорци с умни стъкла, които се свалят с натискането на един бутон.

Предлаган в редица размери, за да приюти единични пътници, двойки или семейства, ATS ще се контролира от мобилно приложение.Пътуващите ще "избират началните и крайните точки на пътуването си и могат да добавят спиране на точки като зали и ресторанти", казва Лий. - Системата ще изработи най-добрия маршрут.

Според визията на Лий, превозните средства ще бъдат управлявани от верига от "Автономни хотели", която предоставя критични услуги на пътя, включително поддръжка на превозните средства, водоснабдяване и отстраняване на отпадъците.Пътуващите могат да изберат да прибират своите ATS в статичен "родителски апартамент", за да формират интегрирана единица, предлагаща нощувки и ползване на общи удобства като плувни басейни, фитнес зали, ресторанти и зали за срещи.Лий води преговори с производителите на автомобили за това как най-добре да се захранва ATS. Ако апартаментите са електрически, те ще бъдат поддържани от обслужващи превозни средства, чиито батерии ще се сменят. Автомобилите, задвижвани с водород, са друг вариант. Въпреки че технологията е по-слабо развита, тя предлага потенциал за по-дълъг диапазон на движение между спирките.А кога пътешествениците ще могат да използват този иновация?

Предполага се, че в САЩ производителите на автомобили ще могат да произвеждат напълно автономни автомобили до 2021 г., но инфраструктурата, необходима за използването им по пътищата, няма да бъде изградена поне до десетилетие.

Лий казва, че творението му най-вероятно ще е по пътищата в градовете от Източното и Западното крайбрежие в САЩ, където инфраструктурата ще бъде завършена най-скоро, и посочва клъстери от градове като Ню Йорк, Питсбърг, Бостън и Вашингтон, които "попадат в диапазон шест до десет часа шофиране".

Той вярва, че като персонализирана, комфортна и ефективна във времето транспортна форма, ATS ще бъде в добра позиция да замени вътрешното въздушно пътуване - премахване на необходимостта да чакате на летища, да извършвате множество транспортни трансфери и да пренасяте тежки куфари.
Коментари: 0