Huawei се надява на известна хармония догодина

Компанията представи Harmony OS 2.0, която се очаква да влезе в смартфоните на марката през 2021 г.

Huawei се надява на известна хармония догодина

Huawei представи втората версия на собствената си операционна система Harmony OS в четвъртък, с която китайският гигант се надява да предложи алтернатива на Android на Google.

Миналата година производителят се видя принуден набързо да лансира своя операционна система, след като му спряна възможността да ползва тази на Google. Причината бе, че САЩ вкараха Huawei в своя „черен списък“ с юридически лица, на които американските компании имат ограничена, почти пълна, забрана да продават продуктите и услугите си.

Така Google спря бизнес отношенията си с Huawei, отнемайки на практика възможността да ползва лицензираната версия на Android. Това не е кой знае какъв проблем в Китай, където потребителите така или иначе нямат достъп до американските услуги, но за западния потребител промяната означава да получат устройства без популярните Gmail, YouTube и търсачка на Google.

Изненадващото е, че въпреки това по-рано тази година Huawei успя да се изкачи до върха на класацията и да стане производител номер едно на смартфони, изпреварвайки Samsung. Заявка за това бе дадена още през 2018 г., когато китайският производител бе във вихъра си, но през последвалите месеци САЩ започнаха да нанасят ударите си срещу бизнеса си все по-силно и по-силно.

Постижението на Huawei стана възможно благодарение на огромните усилия, които компанията положи за позиционирането си на родния пазар, увеличавайки търсенето на устройствата си сред китайците чрез маркетингови похвати. А подкрепена може би и от китайския националистичен порив да се докаже на света, че САЩ няма току-така да загробят местния шампион.

Докато продажбите в Китай растяха обаче на международната сцена те отбелязаха рязък спад, където Huawei пусна телефони без мобилните услуги на Google, но и все още не снабдени със собствената ѝ Harmony OS.

Едно от основните предизвикателства пред операционната система на Huawei е как да привлече интереса на повече разработчици. Компанията я рекламира като такава, която може да работи на редица различни устройства, което означава, че създателите на приложения трябва да направят само една версия на апликацията си, която след това може да се пренася на множество хардуерни части.

В четвъртък Huawei стартира HarmonyOS 2.0, заявявайки, че бета версията ѝ ще бъде отворена за разработчици за устройства като смарт часовници, телевизори и дори такива за автомобили от 10 септември, а за смартфони през декември.

Въпреки че представи Harmony OS през миналия август, Huawei досега не я е използвала за собствените си смартфони. Очаква се първият телефон с нея да се появи през 2021 г.

Според Брайън Ма, вицепрезидент по изследванията на устройства в IDC, други производители на устройства може да се заинтересуват от това HarmonyOS да им бъде „резервна опция“, в случай че се сблъскат с подобни забрани за използването на Google. Но не е сигурно дали ще искат да работят с Huawei.

Коментари: 0