Huawei представи своя заместител на Android

HongmengOS, която в някои страни ще се казва HarmonyOS, е готова да замени системата на Google \"незабавно\"

Huawei представи своя заместител на Android

Снимка: Twitter/ Huawei

Huawei представи отдавна анонсираната собствена операционна система – HongmengOS, която в англоезичните страни ще се нарича HarmonyOS. Софтуерната разработка бе представена днес от главния изпълнителен директор на подразделението за потребителски продукти на компанията Ричард Ю, пише CNBC.

По време на конференцията за разработчици на Huawei в китайския град Дунгуан той обяви, че операционната система може да се използва на най-различни устройства – от смартфони до „умни” домашни колонки и дори сензори. Операционната система ще е в основата на усилията на Huawei в областта на „Интернет на нещата” – концепцията, според която всички електронни устройства ще бъдат взаимосвързани помежду си чрез интернет.

По думите на Ричард Ю HarmonyOS първоначално ще се използва на „умни продукти с екрани”, като смартфони и смарттелевизори. През следващите три години системата ще започне да се използва и на други устройства, включително носима електроника като гривни и часовници и автомобилни навигации. Операционната система първоначално ще е достъпна само в Китай, но Huawei има планове да я въведе в устройствата си в световен мащаб.


Припомняме, че по-рано тази година САЩ поставиха Huawei в черен списък, който забранява на големите американски технологични компании да продават свои софтуерни продукти и техническо оборудване на китайския производител. След този ход на Вашингтон Google обяви, че е замразила бизнес партньорството си с Huawei. Така азиатският технологичен гигант вече не може да използва пълноценната версия на Android в новите си смартфони  и таблети, затова трябва да се придържа към разновидността с изцяло отворен код Android AOSP, при която липсват услугите на Google.

Въпросните услуги отдавна са напълно блокирани в Китай, затова за тази страна Huawei използва модифицирана версия на Android, в която приложенията на Google. Именно затова Android AOSP не толкова голям проблем за Китай, но в другите страни, където потребителите очакват браузъра Chrome и други приложения на Google като Maps и YouTube, тази операционна система не би била така добре приета.

Въпреки че Ричард Ю повтори, че Huawei би предпочела да продължи да използва Android на своите смартфони, той заяви, че компанията му е готова да премине на HarmonyOS без особени затруднения. По думите му преминаването от старата към новата операционна система ще отнеме ден-два и ще бъде „много удобно”.

„Ако не можем да използваме Android в бъдеще, можем веднага да преминем на HarmonyOS”, каза изпълнителният директор от Huawei.

Коментари: 0