Китайски ученици сглобяват нощем говорителите на Amazon

Децата получават по 2.10 евро на час при нощните смени в завода

Китайски ученици сглобяват нощем говорителите на Amazon
Автор: Ирина Илиева

Доставчик на Amazon в Китай използва ученици за сглобяване на устройства Alexa в нощни и извънредни часове. Tехнологичната компания Foxconn е наела повече от хиляда ученици на възраст 16-18 години от училищата в град Хенгян в южната част на Китай, пише в. The Guardian.

Учениците са наети като "стажанти", а техните учители са наети платено, за да ги наблюдават. Учителите разрешават на учениците да работят допълнителни часове извънреден труд, което нарушава китайските закони. Според трудовото законодателство 16-годишните имат право да работят, но не и през нощта или извънредно.

Първоначално договореното работно време за стаж на учениците от пет работни дни седмично в продължение на осем часа е повишено на шест работни дни по десет часа. А учителите заплашвали учениците с отрицателно въздействие върху оценките им, ако откажат да работят

До 15 процента от работната сила са така наречените „стажанти“. Учениците получават почасова заплата в размер на 16,54 юана (2,10 евро) на час.  Тийнейджърите са евтина работна ръка, гъвкави и бързо учещи се, затова са често използвани от китайски работодатели. Постигнати са споразумения с поне четири училища които получават 500 юана месечно от ученик.

Foxconn, една от най-големите компании за производство на електронни продукти в Тайван, призна, че практикува и възнамерява да промени условията на работа за своята стажантска програма, така че няма да има извънреден или нощен труд. Amazon заяви, че ще разследва случая и, че техни експерти вече са изпратени до производствения обект в Китай. 

Устройствата на Amazon Echo са на пазара от 2014 г.  А през януари 2019 г. компанията обяви, че е продала повече от 100 милиона устройства.

Коментари: 0