Хърватите вече ще пътуват без визи до САЩ, но не и българите

България остава една от малкото страни в ЕС, за които това все още не е възможно

Хърватите вече ще пътуват без визи до САЩ, но не и българите

Снимка: Twenty20

8208 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Гражданите на Хърватия скоро ще могат да пътуват свободно до Съединените щати, след като държавният секретар Антъни Блинкен официално номинира европейската страна за присъединяване към програмата за отмяна на визовия режим за САЩ. Тя дава възможност на пристигащите от някои държави в света да влизат на американска територия с туристически или бизнес цели без да е необходимо първо да кандидатстват за виза. Полша бе добавена към същата програма VWP през 2019 г.

Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия“, написа Блинкен в официалния си профил в Twitter.

В изявление на Блинкен за посолството на САЩ в Хърватия той обяснява, че след официалното номиниране остават няколко стъпки, за да могат хърватите да влязат в страната само с разрешение за пътуване и без да е необходимо първо да кандидатстват за виза. Една от тях е окончателната оценка от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за допустимостта на страната да се присъедини към VWP.

„Присъединяването към програмата за отмяна на визи ще има значителни практически ползи за хърватите. Това ще позволи по-лесно планиране на краткосрочни пътувания и пътувания като пазаруване в Ню Йорк, посещение на сватба на братовчед в Питсбърг, посещение на Големия каньон в Аризона, посещение на филмов фестивал в Остин или изнасяне на изследователска презентация в Бостън“, изтъкна Блинкен.

Още през февруари стана ясно, че Хърватия е изпълнила условието да има под 3% отхвърлени заявления за американски туристически и бизнес визи, което е съществена стъпка за присъединяване към VWP.

"Официално е! Крайният процент на отказ за хърватските кандидати за туристически/бизнес визи спадна до 2.69 % миналата година, което е съществена стъпка напред в присъединяването към програмата за отмяна на визи в САЩ“, написа тогава в Twitter американският посланик в балканската страна.

Припомняме, че в България този дял продължава да е около 9%, което не позволява на страната да влезе в механизма и българските граждани да могат да пътуват безвизово до САЩ. Миналата година бившият външен министър Екатерина Захариева пък предложи с хитрост да се намали процента. Тя отправи призив българските граждани с „добро визово досие” да кандидатстват за американска виза, като така щял да падне процентът на отказите от страна на щатското посолство, а с него и последната бариера пред свободното пътуване до САЩ.

България остава една от последните държави от ЕС, които не са част от VWP, заедно с Румъния и Кипър.

Подкрепи Economic.bg