Иновативна технология може да сложи край на опашките в метрото в Москва

Pay Face позволява на пътниците да плащат билета си с помощта на лицево разпознаване

Иновативна технология може да сложи край на опашките в метрото в Москва

Снимка: Unsplash

1032 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Московското метро тества технология, която позволява на пътниците да плащат билетите си с помощта на лицево разпознаване. Целта на иновативната система, наречена Face Pay, е да бъдат намалени големите опашки пред касите за билети. Традиционните методи на плащане ще бъдат запазени, а клиентите сами могат да избират дали да използват новия метод, съобщава електронното издание Intelligent Transport.

Транспортната администрация първоначално ще изпробва системата на една от линиите на метрото, като в тестовете ще участват 1000 души. Впоследствие ще бъдат включени другите линии. Всеки, който желае, може да вземе участие в пробите на системата. Достатъчно е да подаде заявление на сайта на Московския департамент по транспорт. Заявилите участие ще могат да пътуват безплатно в централните зони на подземната железница.

Управата на московското метро съобщава, че част от служителите на железницата вече участват в пробните изпитвания на технологията. До момента чрез нея са извършени над 1 млн. успешни плащания. Според ръководството само времето може да покаже дали технологията ще се приеме от клиентите и ще бъде успешна.

Как работи Pay Face?

Лицето на човек може да бъде разпознато от специални камери, разположени в метрото. За целта биометричните данни на клиентите трябва да са предварително вкарани в база данни. Тя от своя страна е свързана с банковите карти на клиентите. Така, когато пътуващите преминават през турникета, системата разпознава лицата им, след това плащането се извършва, а човек преминава, без да докосва нищо или да изважда телефон, портмоне или карта.

Всички лични данни ще се съхраняват от банковите институции, увери Максим Ликсутов, който е началник на департамента по транспорт.

Получаваме само електронен код от кредитната карта на клиента“, обяснява той в интервю за Bloomberg.

Управата на метрото работи в тясно сътрудничество с всички най-големи банки, които използват биометрични данни. Ликсутов коментира, че Москва може да стане една от първите държави в света, която стартира подобна система за разплащане.

Новата технология ще може да разпознае лице, дори когато пътникът е с маска. Имайки предвид предизвикателствата, пред които светът е изправен заради пандемията, технологията може да намали струпването на хора в метростанциите, но и да осигури безопасно пътуване, ограничавайки контакта със служителите по касите.

Подкрепи Economic.bg