Настъпва нова смартфон ера за Google

Компанията показа Pixel 6 и Pixel 6 Pro, хвърляйки ръкавицата към Apple и Samsung

Настъпва нова смартфон ера за Google

Снимка: Google

1372 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Google даде старт на сезона на смартфоните, като показа новите Pixel 6 и Pixel 6 Pro. Компанията сигнализира и за следваща ера пред своите устройства, измествайки ги от средния клас към премиум полето. Този ход може да позиционира бранда по-добре спрямо Apple и Samsung, пише CNN.

В поредица от туитове и видеоклипове на официалния си сайт Google повдигна завесата към новите си телефони. Те са снабдени с първия по рода си процесор, специално проектиран за Pixel. Tensor чипът, който компанията досега е използвала в съществуващия си хардуер с изкуствен интелект (AI), ще даде повече бързина и опции за персонализация. С него допълнително ще даде тласък и на технологиите за разпознаване на реч, както и на тези за снимане.

Преди това Google работеше с производителя на чипове Qualcom. С последния си ход се присъедини към групата на смартфон играчите, изградили собствени компоненти, еманципирайки се от външните доставчици. Миналата година Apple се отказа от процесора на Intel за своите Mac компютри в полза на собствения чипсет М1 – ход, спечелил ѝ възторжени отзиви от потребителите, които оцениха повишената скорост и удължения живот на батерията.

Какво още за Pixel?

Pixel 6 разполага с 6.4-инчов плосък дисплей с широки и ултра широки камери на гърба и дисплей с честота на опресняване 90 Hz, по данни на компанията. Pixel 6 Pro, с 6.7-инчов, леко извит дисплей и честота на опресняване 120 Hz, се предлага с подобни характеристики, но и с телеобектив.

Понастоящем няма информация за ценообразуването. Ако обаче намерението на Google е да се конкурира в премиум сегмента, то устройства вероятно ще струват около 1000 долара. За сравнение, стартовата цена на Pixel 5 започна от 699 долара, а на Pixel 4a 5G от 499 долара.

Подкрепи Economic.bg