Hyundai ще реши през 2020 г. къде да строи новия си завод

Емил Караниколов коментира наскоро, че България води кореспонденция и с Hyundai за възможностите да се позиционира тук

Hyundai ще реши през 2020 г. къде да строи новия си завод

Снимка: Wikimedia

Компанията Hyundai Motor и нейните дъщерни дружества са готови тази година да решат къде ще се намира новият завод им завод за водородни горивни клетки. Фабриката може да се намира както в Южна Корея, така и в друга страна, коментира Джон Суун-ил, ръководител на подразделението за горивни клетки на Hyundai Motor Group, пред Reuters. 

Представителят на управителния съвет на южнокорейския автопроизводител е отказал да каже кои държави влизат в т.нар. „къса листа“ на компанията преди окончателно да бъде избрана локация. Конкретни места не се споменават, но скорошни изказвания на българския икономически министър Емил Караниколов повдигат спекулативния въпрос дали и България не е една от възможните опции за позициониране на нов завод на гиганта. 

В началото на месеца в интервю за в. „24 часа“ Караниколов каза, че докато още се чака решението на Volkswagen за нов завод в Източна Европа (за който страната ни бе кандидат), се води и кореспонденция с Tesla и Hyundai за това дали имат интерес да позиционират фабрика за авточасти или автомобили у нас. Тогава от ведомството обясниха пред Economic.bg, че има изпратени писма-предложения, но все още се чакат отговори. 

Заводът за водородни горивни клетки, който Hyundai планира, ще може да произвежда над 100 хил. горивни системи, които се състоят от горивни клетки и блок за управление на мощността. Достигането на този капацитет се очаква да се случи през 2024 г.

Коментари: 0