И КРИБ се обяви срещу скритата национализация на пенсиите

Промените разрушават модела на пенсионно осигуряване в България в неговата рефомирана част, заяви Кирил Домусчиев

И КРИБ се обяви срещу скритата национализация на пенсиите

Снимка: БГНЕС

"Промените, които предвиждат прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове в НОИ, на практика разрушават модела на пенсионно осигуряване в България в неговата рефомирана част, като слагат началото на края на втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително доброволно осигуряване". Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за радио "К2" днес.

Така на практика и четирите работодателски организации се обявиха против готвените поправки, огласени в неделя след среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите. Промените на практика предвиждат скрита национализация на втория осигурителен стълб, а планът предизвика остри реакции и коментари.

"Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейките ценности", добави Кирил Домусчиев. Според него при решаването на такива важни въпроси провеждането на тристранния диалог е една задължителна необходимост.

По думите му организацията е за един диалог по темата, който трябва да приключи до 31-ви март и да се вземе най-доброто решение, така че не трябва да се взимат решения на всяка цена, бързи и необосновани, без конкретни разчети.

Според Домусчиев всякакви решения от типа да се прехвърлят средства от универсалните фондове в солидарните, да няма възможност за избор за прехвърляне от солидарния към универсални и професионални фондове "не могат да се приемат просто така". "Тези неща трябва да се обсъдят, да се видят, да се направи оценка за въздействието, да бъде получена информацията, за която е помолена КФН и тогава КРИБ може да излезе с някакво мнение в рамките на тристранния диалог", заяви той.

Той обяви още, че КРИБ подкрепят някои точки от подписания меморандум, например в частта му за криминализиране укриването на осигуровки.
Коментари: 0