BMW паркира по команда от смарт часовник

Remote Valet Parking Asisstant намира сама свободно място на паркинга

BMW паркира по команда от смарт часовник
Автор: Божидара Иванова
Колите на BMW ще паркират сами с помощта на смарт часовник благодарение на нова технология, наречена Remote Valet Parking Asisstant. Системата вече е интегрирана в експериментален BMW i3.

Тя съдържа в себе си четири лазерни скенера, кито съставят карта на окръжаващата среда и определят опасностите около автомобила. В случай на нужда информацията може да се използва от бордовия компютър за автоматично спиране.Системата сравнява средата наоколо с предварително зареден план в електронен вариант, което позволява на автомобила самостоятелно придвижване в дадена територия. Компанията планира да създаде и система с пълен автопилот с цел по-висока сигурност на пътуващите в колата. 

За целите на паркирането Remote Valet Parking Asisstant взаимодейства и със смарт часовник. Водачът на колата може да я остави в която и да е част на паркинга, след което автомобилът си намира свободно място и паркира. 

Системата ще може да работи само на паркингите, които имат електронни карти. По команда от смарт часовника автомобилът отива на изхода на паркинга, за да посрещне своя собственик.
Очаква се технологията да бъде представена на изложението CES 2015 в Лас Вегас, което ще се проведе от 6 до 9 януари.
Коментари: 0