И Унгария въвежда „зелени коридори” за пенсионери

Още тази седмица в страната започва и масово тестване в училищата и домовете за възрастни хора

И Унгария въвежда „зелени коридори” за пенсионери

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството на Унгария реши да последва примера на други европейски държави, сред които и България, и да въведе „зелени коридори” за лица над 65 години.

Тъй като възрастните купувачи са в най-уязвимата група и са силно застрашени от COVID заразата, правителството реши, че през делничните дни пенсионерите могат да пазаруват приоритетно между 09:00 и 11:00 ч, а през уикенда - от 08:00 до 10:00 ч.

В този диапазон лица под 65-годишна възраст нямат право да посещават магазините, информират от правителството, като поясняват, че ако възрастните хора нямат възможност да пазаруват в тези промеждутъци, могат да отидат по всяко едно друго време, пише Reuters.

Това правителствено постановление служи за защита на възрастните хора. Статистиката за пандемията ясно показва, че най-застрашената възрастова група е тази на нашите родители, баби и дядовци. Нека се погрижим за тях, заявява премиерът Виктор Орбан.

На днешното заседание правителството реши да започне и масово тестване в училищата и в домовете за възрастни хора още тази седмица.

Броят на инфекциите и ежедневните смъртни случаи от коронавирус продължават да постигат рекордно високи стойности, като засягат по-специално възрастните хора и предизвикват допълнителни ограничения, пояснява Орбан.

До момента в страната общият брой на заразени е 177 952, а регистрираните смъртни случаи са 3 891.

Коментари: 0