\"И в криза гърците живеят по-добре от българите\"

Д-р Марко Арндт, Фондация „Конрад Аденауер“

\
292 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

"България продължава да е сред най-бедните държави в ЕС и без европейските структурни фондове страната, и особено нейната инфраструктура, би се развивала значително по-бавно". Това е цената, която държавата ни плаща за строгите бюджетни икономии и фискална дисциплина, с които правителството много се гордее.

Такова мнение изрази германският анализатор д-р Марко Арндт, който е ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в София. Той коментира настроенията в българското общество към гръцката криза и начинът, по който българите я възприемат. 

"Въпреки задлъжнялостта и тежките ограничения, гърците живеят значително по-добре от българите. Признават го множество български анализатори, журналисти и дори интернет потребители", добави той.     

По думите му кризата в Гърция може да се отрази негативно на хиляди българи, работещи в южната ни съседка. Повечето от тях работят в сектора на услугите, но голям брой са и сезонни работници в селското стопанство.  

Експертът коментира настроенията в българското общество, както и зависимостта на икономиката ни от гръцките инвестиции и бизнес.

"В българските медии циркулират разнопосочни мнения – от подкрепа за дисциплинирания подход на Германия, до откровени симпатии към бунтарския и опортюнистичен дух на Сириза", казва анализаторът.

Странно как в България не е възникнала партия, подобна на Сириза, завършва коментара си д-р Арндт.

Подкрепи Economic.bg