iPhone позволява изтичане на лична информация

Apple призна, че техническият персонал има достъп до значителна част от данните в устройствата

iPhone позволява изтичане на лична информация
268 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Лична информация, включително текстова кореспонденция, контакти и снимки в моделите iPhone  на практика са достъпни за техническия персонал на Apple, пише Reuters. Компанията беше принудена да признае съществуването на този проблем след проучване на експерт по сигурността.

По време на пресконференция, изследователят Джонатан Здзиарски посочи, че по време на диагностично техническо обслужване, актуализация и синхронизация, инженерите на производителя имат достъп до съдържанието на смартфоните. Подобен достъп имат и всички, които ползват т.н. „доверен“ компютър, към който е свързано мобилното устройство. Технологията за заобикаляне на „backup“ криптирането, обикновено би трябвало да се използва само при наличието на съдебна заповед.

От Apple отрекоха да създават „задна врата“ за службите за сигурност, за да проследяват потребителите. „Ние моделирахме iOs, така че диагностичните дейности да не компрометират неприкосновеността на личните данни. Въпреки това, те трябва да осигуряват определена информация за разработчиците на компанията, необходима за разрешаване на някои технически проблеми. Потребителите трябва да „отключат“ устройството си и да дадат съгласие, преди друг компютър да получи достъп до информацията в телефона им“, казват от компанията.

Здзиарски посочва, че не вярва Apple да предоставя информацията за „шпионски цели“, но е категоричен, че техническият персонал има достъп до много повече данни, отколкото са му необходими за изпълнението на задачите си. Той се надява производителят все пак да направи промени в технологията, така че да защити личното пространство на потребителите си.Подкрепи Economic.bg