Арабските туристи поглеждат към родното Черноморие

От 2015 г. граждани на Кувейт и Катар ще се лекуват в България

Арабските туристи поглеждат към родното Черноморие
284 ~ 2 мин. четене

Туристическият бранш очаква силен ръст на арабските туристи, решили да прекарат  в България лятната си ваканция тази година, пише в. Стандарт. Особено добре вървят записванията в курортите по южното ни Черноморие. Новината е много важна за сектора, особено на фона на дъждовното лято и конфликта в Украйна.

За първи път от много години гости от Близкия изток идват да почиват със семействата си у нас, съобщи председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел Масри. С негово посредничество български хотелиери и туроператори са установили контакт с партньори от Кувейт и Катар. Договорено е всяка седмица по два чартърни полета да водят туристи от Близкия Изток в Слънчев бряг, първите две групи ще пристигнат от Кувейт в средата на идната седмица.

"Не мога да ви кажа точно колко туристи ще дойдат. Важното е, че привличането на платежоспособни клиенти по Южното Черноморие е много голям успех", добавя през изданието Зияд Ел Масри. Той уточнява, че арабските туристи не само ще почиват по родните ни морски хотели, но и някои от тях дори проявяват интерес към покупката на имоти у нас. По този начин чужди капитали ще стимулират по-трайно местната икономика.

"Всеки понеделник, от началото на юли, пристигат туристи от Ливан по редовна самолетна линия Бейрут - Бургас - Бейрут. Нашата асоциация и летището водим преговори и с Катар. Очаква се до ноември те да приключат и да започнат полети Бургас - Доха и Доха - Бургас", добавя Ел Масри.

От 2015 г. пък за арабските граждани ще има и нова екстра - те ще могат да се лекуват у нас. "Нашата болница е подписала договори за т.нар. медицински туризъм с Кувейт и Катар. Убедихме хората, че в България, има много добри специалисти", подчертава председателят на Асоциацията.Подкрепи Economic.bg