IKEA спира да продава батерии за еднократна употреба

Тази стъпка е част от стратегията на компанията за устойчиво развитие и ще се осъществи до 2021 г.

IKEA спира да продава батерии за еднократна употреба

Снимка: IKEA

IKEA ще премахне от асортимента си алкалните батерии за еднократна употреба през 2021 г. като част от стратегията си за устойчиво развитие и намаляване на вредното влияние върху околната среда.

„Ползването на акумулаторни батерии носи всички преимущества, от които се нуждае съвременният потребител. Започвайки от спестяването на пари и време, стигайки до високата производителност и приносa им за опазване на околната среда. Ние от IKEA подкрепяме устойчивия начин на живот и можем уверено да кажем, че употребата на презареждащи се батерии е в пълно съответствие със съвременните стандарти за устойчиво развити“, коментира Каролайн Рийд, мениджър устойчиво развитие на IKEA.

През 2019 г. шведският бранд е продал около 300 млн. алкални батерии в световен мащаб. Изчисленията показват, че ако хипотетично всеки потребител смени алкалните батерии (еднократни) с акумулаторни (презареждащи се) и ги зареди 50 пъти, намаляването на отпадъка глобално ще бъде до 5000 тона годишно. А една акумулаторна батерия, продавана от компанията, би могла да се зарежда до 500 пъти, според IKEA.

Проблемите със замърсяването в световен мащаб, намаляването на природните ресурси и отделянето на вредни емисии, са изключително сериозни проблеми. Основната причина за това е свърхконсумацията, която е обвързана със закупуване, използване и изхвърляне на продукти от ежедневието. Един от тях е батерията за еднократна употреба, познатата алкална батерия, чийто живот приключва, когато зарядът й наближи половината от нейния капацитет.

„Поради тази причина IKEA предприема малки стъпки за справяне с проблема чрез  замяна на алкалните батерии с акумулаторни. Те осигуряват максимално удобство и комфорт чрез възможността за многократно зареждане, като това значително повишава експлоатационния им живот. Специфично свойство на всички акумулаторни батерии, което при алкалните липсва, е работата с едно постоянно ниво на енергия, т.е. те поддържат на едно равнище своята производителност“, обясняват от компанията.

Коментари: 0