Икономическото министерство разработва стратегия за Индустрия 4.0

България може да се превърне в регионален център за развитие на индустрията от ново поколение, смята министър Седларски

Икономическото министерство разработва стратегия за Индустрия 4.0
664 ~ 1 мин. четене
Министерството на икономиката разработва стратегия за развитието на Индустрия 4.0 в България и за дигитализация на българската икономика. Това стана ясно по време на Международна конференция на тема “Индустрия 4.0 – Дигитализация и перспективи за растеж на българската икономика“, организирана от Министерството на икономиката съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП).

Според министъра на икономиката Теодор Седларски големите трансформационни процеси, които Индустрия 4.0 ще провокира не могат да останат на индивидуално ниво. „От нас зависи да създадем инструменти и механизми, за да свържем най-конкурентноспособния и най-експортния български сектор на информационните технологии с останалите сектори и да позволим той да допринесе за развитието на икономиката и за конкурентоспособността на страната“, каза още министърът.

Седларски посочи още, че условията за развитие на високотехнологичен бизнес в страната се подобряват, като има всички основания България да се позиционира и да заяви амбиция да се превърне не само в дигитален хъб, а и в регионален център за развитие на Индустрия 4.0.

Той смята, че трябва да бъде подобрена връзката между науката и индустрията и да се улесни сътрудничеството между фирмите и научните институции, като се обнови научният капацитет на страната в съответствие със съвременните достижения в областта.

Малина Крумова, зам.-министър председател по европейските фондове, посочи, че  България се нуждае от ново поколение предприемачи, които са ориентирани към международна реализация и решаването на проблеми, които биха подобрили продуктивността и ефективността на индустрията и създаването на връзки между различните производства.
Подкрепи Economic.bg