Икономиката на България е станала по-конкурентна

Най-зле според Global Competitiveness Index 2016/17 продължават да се представят институциите в страната

Икономиката на България е станала по-конкурентна
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Българската икономика става по-конкурентна в глобален план, показва актуалното изследване на Международния икономически форум. През тази година страната ни е наредена на 50- място от общо 138 разгледани държави, което е покачване с 4 места спрямо миналогодишната класация. Това е първото подобрение от три години насам.

Анализаторите са използвали социално-икономически данни за 2015 г., които са разпределени в 12 стълба (подиндекси). С основна тежест в оценката на общата конкурентоспособност са представянето на държавните институции, инфраструктурата, макроикономическата среда, образованието, здравеопазването, ефективността на пазара, производителността на труда, иновации и др.Най-зле според Global Competitiveness Index 2016/17 продължават да се представят институциите в страната. Въпреки че има леко подобрение от предходната година, България е на 97-о място. Най-доброто ни представяне е свързано с технологичната подготвеност на предприятията, като по този показател сме на 38-о място.

Тазгодишният индекс потвърждава основните проблеми, които най-често се цитират от експертите при обясняването на недостатъчния икономически растеж и ниския стандарт на живот. Като най-голям проблем пред възможността да се прави успешен бизнес на България се посочва корупцията в страната. Веднага след това се изтъква неадекватното образование, липсата на работни навици у младежите, лошата инфраструктура и нивото на данъчно-осигурителната тежест. Разбира се, отчетени са и други проблеми, които спъват по-бързото развитие на икономиката. Според индекса все още нивата на бюрокрация са високи, достъпът до финансиране е труден, регулациите са повече, отколкото трябва, а правото на собственост в България все още е на ниско ниво.Най-конкурентноспособната държава в света продължава да е Швейцария. Алпийската държава е на върха вече осем поредни години, като там най-голямото предимство е иновативността, добрата бизнес среда и голямата продуктивност на работната ръка.

В първата десетка няма нови държави, въпреки че има известни размествания спрямо миналата година. Сингапур и САЩ остават съответно на второ и трето място. Холандия измести Германия от четвъртото място, Швеция заема шестата позиция, следвана от Великобритания, Япония, Хонконг и Финландия.

Коментари: 0