Икономиката на Япония се сви неочаквано много

Страната има проблем с новите случаи на COVID-19, които свиват драстично вътрешното потребление

Икономиката на Япония се сви неочаквано много

Снимка: БТА

376 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Икономиката на Япония се сви повече от очакваното през първото тримесечие, тъй като бавното разпространение на ваксините и ръстът на инфекциите засегнаха потребителските разходи, пише Reuters. Това поражда опасения, че страната ще изостане от други, излезли от пандемията. Капиталовите разходи (инвестициите) също неочаквано паднаха, а ръстът на износа се забави рязко. Мрачните показания и удълженото извънредно положение повишиха риска Япония да отчете свиване през текущото тримесечие и да се върне към рецесия.

„Глобалният недостиг на чипове доведе до значително забавяне на износа, което затрудни и капиталовите разходи“, каза Йошимаса Маруяма, главен пазарен икономист в SMBC Nikko Securities. „Потреблението вероятно ще остане в стагнация, което ще увеличи рисковете от икономическо свиване през текущото тримесечие.“

Икономиката се сви с 5.1% на годишна база през първото тримесечие, повече от прогнозираните 4.6% и след скок от 11.6% през предходното тримесечие, показват правителствените данни.

Спадът се дължи главно на намалението с 1.4% на частното потребление, тъй като извънредните ограничения свиват разходите за облекло и вечери. Но по-голямото от очакваното свиване отразява и изненадващия спад на капиталовите разходи с 1.4%, което обърка пазарните очаквания за увеличение с 1.1%, тъй като компаниите намаляват разходите за оборудване на машини и автомобили.

Докато износът нараства с 2.3% благодарение на възстановяването на глобалното търсене на автомобили и електроника, темпът на нарастване рязко се забави спрямо регистрираните 11.7% през предходното тримесечие. Това се смята за тревожен знак за икономика, която все още се клати заради слабото вътрешно търсене. То е отнело 1.1% пункта от брутния вътрешен продукт (БВП).

Това, че вътрешното търсене е слабо, показва, че неблагоприятните ефекти от коронавируса изобщо не са изчезнали“, каза Такеши Минами, главен икономист в Изследователския институт „Норинчукин“.

Въпреки огромните парични и фискални стимули японската икономика се срина с рекордните 4.6% през фискалната 2020 г., приключила през март, показват данните.

„Несъмнено ще се изсипят фискални пари, които да смекчат удара, но след толкова много досега, ще е трудно да се види по-значителен ефект“, пишат анализатори от ING в изследователска бележка, добавяйки, че очакват икономиката да се свие отново през текущото тримесечие. „А Японската централна банка изглежда, че понастоящем не разполага с нови идеи за стимулиране, така че не очакваме нищо ново от тях, освен разширяване на съществуващите мерки.“

Икономическият министър Ясутоши Нишимура обвини мерките срещу COVID-19 за слабите данни за БВП, добавяйки, че икономиката все още има потенциал да се възстанови.

Вярно е, че разходите за услуги вероятно ще останат под натиск през април-юни. Но износът и продукцията ще се възползват от възстановяването на търсенето в чужбина“, каза той пред репортери.

Японската икономика се разраства две поредни тримесечия след най-големия следвоенен спад през април-юни миналата година, причинен от първоначалния удар от пандемията.

Възстановяването, задвижвано от износа, спря, тъй като потреблението получи удар от скока на случаите с новите вирусни щамове.

Коментари: 0