Икономиката на САЩ расте с 3.5% през третото тримесечие

Очаква се данните да стабилизират пазарите

Икономиката на САЩ расте с 3.5% през третото тримесечие
Икономиката на САЩ отново отчита силен растеж, който през третото тримесечие е достигнал 3.5% спрямо същите три месеца на миналата година. Това сочи първата оценка на министерството на търговията, публикувана днес. 

Макар това да е забавяне спрямо предходното тримесечие, когато бе отчетен 4-годишен максимум от 4.2% увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света, темпът през третото тримесечие, подкрепен от силното търсене, превиши прогнозите на анализаторите. Те очакваха БВП на САЩ да нарасне с 3.3%, предаде АФП.

По-малко от две седмици преди частичните избори на 6 ноември, този стабилен тепм ще подсили аргументите на президента Доналд Тръмп, който масирано стимулира икономиката благодарение на намаленията на данъците и най-вече на корпоративните.

И макар мащабът на икономическия растеж да намали темпа си спрямо второто тримесечие, а президентът да твърдеше през лятото, че може да тласне икономиката нагоре с темп от 5%, резултатът за третото тримесечие вероятно ще успокои пазарите, които са много нестабилни през последните седмици, отбелязва АФП.

Напрежението в търговията и спадът на износа на американски стоки с 3.5% - най-вече на соята, която бе силно засегната от ответните митнически мерки на Китай, обясняват забавянето на тепма на икономическия растеж през второто тримесечие.

Другата страна на медала - вносът, който е разход за БВП, парадоксално силно се увеличили (с 9.1%) въпреки митата. Купувайки повече, вносители изглежда са искали да изпреварят през юли и август втората поредица мита върху китайските стоки, които влязоха в сила през септември.
Коментари: 0