Илияна Йотова „писа“ 5.50 на Радев за първата му година като президент

Тя подкрепя идеята на БСП за референдум по темата за Истанбулската конвенция

Илияна Йотова „писа“ 5.50 на Радев за първата му година като президент

Снимка: Screenshot

728 ~ 2 мин. четене
Година след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев стои все така твърдо и стабилно, както и в началото на политическия си път. Такова мнение изрази вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на bTV в събота. Работата на държавния глава досега тя оцени с отличен 5.50 по шестобалната система. 

Йотова заяви, че няма основание да се съмнява в лоялността на Радев към ценностите и идеите, които БСП е защитавала по време на предизборната кампания през 2016 г. Тогава тя дръзко заяви, че ако той се обърне срещу партията, това няма да му бъде простено. 

По думите ѝ Радев е човек, който сам взима решенията си и много трудно се поддава на каквито и да било влияния. „Слуша съвети, прави си анализ, но накрая последната дума е негова“, обясни Йотова. На въпрос дали властта е променила Радев, Йотова категорично заяви „определено не“. Според нея това се дължи на факта, че преди това той не се е занимавал с политическа работа. 

В отговор на въпрос приема ли тезата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ниският рейтинг на институцията се дължи и на нападките на държавния глава вицепрезидентът коментира, че „Румен Радев не е обидил парламента като институция, това беше загриженост и тревога”.

Тя защити правото на БСП да внесе вот на недоверие с тезата, че не бива само защото България е поела европредседателството държавата да преустанови работата по вътрешните си проблеми. Лош вкус по-скоро е внушението, че „трябва да заметем всичко под килима, за да се представим пред Европа”, смята Йотова.

По актуалната тема за Истанбулската конвенция вицепрезидентът смята, че същинска дискусия не е имало, като говореното е било преди всичко на емоционално равнище. Тя изрази опасения, че кабинетът е гласувал документа прибързано – преди да има подготвен пакет от закони, които да го придружат. В тази връзка Йотова, която поначало защитава идеите, заложени в конвенцията, подкрепи идеята на БСП за провеждането на референдум. Според нея той ще помогне за разясняване на документа на хората. 

Коментари: 0