Адам Лансинг – момчето, което преобразува стара Toyota в работещ електромобил

Преобразуването на стари коли в електрически се превръща във все по-интересна бизнес ниша

Адам Лансинг – момчето, което преобразува стара Toyota в работещ електромобил
8506 ~ 2 мин. четене
Не е нужно да се казваш Илон Мъск, за да можеш да мислиш извън рамката на стереотипите. Едва 12-годишен на Адам Лансинг му хрумва идеята да преобразува бензинова кола в електрическа, след като чува как по-големият му брат иска пари за гориво от родителите си. Шест години по-късно той вече обикаля улиците със собственоръчно направения си електромобил. 

За да стигне до този момент обаче Лансинг е преминал през много препятствия и е свършил една камара работа. 

На първо време му трябвала кола. Веднъж Адам разказал идеята си на бащата на свой приятел и така се сдобил с неговата стара Toyota Celica от 1980 г., която години наред ръждясвала пред гаража му. Автомобилът бил всичко друго, но не и надежден на пръв поглед – през бронята му били прораснали клони на дърво. Видът обаче не спрял младежа да потърси начин как да вдъхне нов и екологичен живот на превозното средство. Отнело му две години да намери всички части, необходими за електрическото преобразуване, и още две, за да накара колата да заработи. Адам разказва, че е преработвал механиката на автомобила 52 пъти, като се е случвало да стои на ден да се занимава с нея по 20 часа, за да отстрани някой проблем. Многократно е оставал разочарован от резултата, но винаги в тези моменти е получавал голяма подкрепа от семейството и приятелите си, които го връщали към голямата крайна цел. 

Днес 18-годишният Адам, наскоро завършил гимназията Plano East в Тексас, притежава напълно функционално електрическо превозно средство с пробег от 130 мили. 

Любопитната му идея привлякла вниманието на Core IV и Plasma Boy Racing, които решили да го спонсорират в начинанието му. Те му доставили 30-киловатчасова батерия, която той монтирал в багажника на своята Toyota Celica. Всъщност основателят на Plasma Boy Racing – Джон Уейлен, е изиграл и друга важна роля в проекта, макар и без да е знаел. Той е бил едно от първоначалните вдъхновения на Адам Лансиг. Докато правел своето проучване по темата за е-колите, момчето попаднало на виде в YouTube, в които Уейленд, показвал как самият той е превърнал стар автомобил в електрически. 

Сега младият Лансинг стартира своя собствена компания – Hawkeye Innovations LLC, с която се надява, че ще може да изкарва прехраната си, като преобразува превозни средства в електрически. Подобна дейност вече се превръща във все по-разрастваща се бизнес ниша, пише DigitalTrends. Компании като Genovation и Kreisel Electric вече са добре познати в тази сфера. 
Коментари: 0